Ylwa Pettersson

Ylwa Pettersson är UN Youth Volunteer (UNV) vid UN Resident Coordinator’s Office i Sudan.

Foto: Sida

UN YOUTH VOLUNTEER

Ylwa Pettersson arbetar med uppföljning i Sudan

Uppdaterad: 1 mars 2018

Ylwa Pettersson är UN Youth Volunteer i Sudan där hon arbetar med uppföljning av FN:s verksamhet

Varför sökte du tjänsten som UNV?

– Jag sökte mig till tjänsten i Khartoum eftersom jag ville få mer erfarenhet av arbete i Nordafrika, speciellt inom FN, samt för att jag tyckte det skulle bli spännande att lära mig mer om Sudan än det kan visste om konflikten i Darfur och separationen från Sydsudan 2011. Jag var också nyutexaminerad med några praktikplatser i ryggsäcken och det var ett naturligt nästa steg i min karriär att söka mig till UNV.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag arbetar som Monitoring and Evaluation Officer vid UN Resident Coordinator’s Office (RCO) i Khartoum. RCO är inte så känt i FN-systemet, men de för samman de olika FN-organen i ett land så att den operativa verksamheten blir mer effektiv. I min roll bidrar jag huvudsakligen till den strategiska analysen, planeringen samt övervakningen av FN-organens och fredsmissionernas gemensamma programverksamhet. Det kan innebära att utveckla arbetsplaner och utvärderingsrapporter eller koordinera strategier och processer med Sudans regering.

Har du fått användning av dina tidigare erfarenheter?

– Ja och nej. Det mesta av mitt arbete är specifikt för Sudan, som jag inte har erfarenhet av sedan tidigare, men det är extremt roligt och spännande att lära sig nya saker. Det är dock en fördel om du är van vid att arbeta i mångkulturella sammanhang.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Kombinationen av att ha ansvarsfulla arbetsuppgifter samtidigt som jag lär mig enorma mängder färdigheter, språk och om sammanhang. Jag jobbar nära både den sudanesiska regeringen och FN:s organ i Sudan, samtidigt som jag får stöd och vägledning från hela FN-familjen globalt. Det är en unik arbets- och inlärningsupplevelse.

Vad har du bidragit med som UNV?

– På mitt kontor ses jag inte som annorlunda för att jag är UNV. Det spelar ingen roll vilket sorts kontrakt du har så länge du utför ditt arbete väl. Mest av allt tror jag att jag bidrar genom mina svenska värderingar och arbetsmoral och initiativ till en fika här och där.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Ja! FN anklagas ibland för att vara alltför ineffektivt och byråkratiskt och det kan vara sant i vissa fall, men jag är positivt överraskad av de resultat som FN uppnår i Sudan. I framtiden hoppas jag att jag arbetar med FN i Mellanöstern och Nordafrika.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />