Oskar Tinnerholm

Oskar Tinnerholm arbetar med konflikthanteringsfrågor som UNV vid UNDP i Guatemala.

Foto: Sida

UN YOUTH VOLUNTEER

Oskar Tinnerholm arbetar med konflikthantering i Guatemala

Uppdaterad: 26 januari 2018

Oskar Tinnerholm är UN Youth Volunteer (UNV) på UNDP:s kontor i Guatemala där han arbetar med frågor som rör konflikthantering.

Varför sökte du tjänsten som UNV?

– Det var en bra möjlighet att få fälterfarenhet och jag har alltid velat arbeta inom FN. Arbetet har konflikthantering som huvudområde, och det är något som jag kan se mig själv arbeta med i framtiden. Guatemala är dessutom ett land som jag har erfarenhet från sen tidigare och gärna ville tillbaka till.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag ingår i ett arbetslag med fokus på konflikthantering. Jag övervakar och analyserar de konflikter som vi prioriterar. Jag ingår dessutom i ett projekt där vi hjälper statliga institutioner med metodologi, koordination och samarbete i konflikthanteringsfrågor. Jag är även ansvarig för att ta fram ett mjukvaruprogram, Early Warning and Response System, som samlar data om konflikter och som olika statliga institutioner ska ha tillgång till i framtiden.

Har du fått användning av dina tidigare erfarenheter?

– Jag har en kandidatexamen i internationella Relationer och en masterexamen i globala studier. Utöver detta har jag framför allt arbetat på Migrationsverket och gjort praktik på Utrikesdepartementet. Mina studier har gett mig kunskap inom den teoretiska delen av konflikthantering. Min arbetslivserfarenhet har jag användning av på ett mer praktiskt sätt i kontakten med statliga institutioner. Min kunskap om Guatemala från både studier och arbete har också varit till fördel. Ett krav för jobbet var dessutom att kunna prata spanska.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Som UNV får du en enormt bra inblick i FN som organisation. Jag har även fått väldigt mycket ansvar och det har stärkt mig i min yrkesroll. Att jobba med konflikthanteringsfrågor kan vara både frustrerande och spännande. Det har varit lärorikt och det känns som att arbetet gör stor skillnad på lång sikt. Jag har även fantastiska kollegor som jag lärt mig otroligt mycket av och som ser till att jag aldrig har tråkigt på jobbet.

Finns det något särskilt du bidragit med som UNV?

– På kontoret är det nog få som vet att jag är UNV utan de ser mig som en ”vanlig” anställd. Som svensk har jag kunnat bidra med bland annat svenska värderingar och nya perspektiv. De flesta anställda har sitt ursprung i Guatemala eller andra spansktalande länder.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Absolut! FN är en stor organisation som gör ett enormt viktigt arbete inom en mängd olika områden. Därför finns det stora möjligheter till professionell utveckling. Utmaningen är att de flesta kontrakt är tidsbestämda och att man måste vara beredd att flytta med kort varsel. Samtidigt kan det vara spännande. Att få vara med att arbeta för en bättre värld är det som lockar mest.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />