Linnea Van Wagenen

Foto: Carolyn Williams-Gerdes

SPECIAL ASSISTANT TO THE RESIDENT COORDINATOR

Trivs med att vara spindeln i nätet

Uppdaterad: 26 januari 2018

Linnea Van Wagenen berättar om rollen som Special Assistant to the Resident Coordinator (SARC) i Sierra Leone, där hon arbetar med FN:s samordnande arbete, Delivering as One. 

Varför sökte du en tjänst inom FN?

– Som generalist passade SARC-tjänsten mig utmärkt. Jag hade tidigare arbetat som konsult för FN och visste att jag trivdes i den internationella miljön. När en kollega tipsade om tjänsten där syftet är att garantera FN-systemets effektivitet genom koordinering, kommunikation, partnerskap och policyarbete så blev jag genast såld.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Min huvudsakliga uppgift är att se till att FN:s landteam är effektivt och att vi arbetar mer tillsammans. Som SARC är jag spindeln i nätet och får se och vara med om det mesta. Det innebär allt från programkoordinering och föreslå förbättringar till kommunikation, skriva tal och att boka resor.

Vad är det bästa med att arbeta inom FN?

– Att jag är en del av lösningen. Ingen organisation är perfekt, men det förändringsarbete och de förbättringar som sker inom FN har en stor påverkan på allt runtomkring. FN arbetar inte bara med punktinsatser utan kan också ta ett steg tillbaka och försöka planera ett samhälle som är mer motståndskraftigt. Det är också inspirerande att vara omgiven av så många briljanta människor från hela världen och jag är stolt över vad jag och mina kollegor åstadkommer.

Vad har du bidragit med i rollen som SARC?

– Det gäller att hitta en balans mellan att försöka förändra och vara lyhörd för dem som redan finns i systemet. Jag tror att min pragmatism och genuina passion för att få människor att arbeta bättre tillsammans har lett till att vårt landteam har tagit flera steg framåt inom viktiga områden. Till exempel kommunikation, där vi kommit långt de senaste åren.

Hur påverkar FN:s samordning, Delivering as One, Sierra Leones utveckling?

– Sierra Leone var ett av de första länderna att anamma Delivering as One och under ebolautbrottet 2014–2016 förbättrades FN:s samordning i landet. Vi har nu ett särskilt dokument som aktiveras under katastrofer. Vid jordskredet 2017 som dödade tusen personer och gjorde många hemlösa agerade FN:s landteam enat, och vi arbetade bland annat nära regeringen för att se till att skolor hade rent vatten och för att göra riskanalyser av området.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Absolut! Jag lär mig oerhört mycket och jag älskar möjligheten att arbeta för de Globala målen, som ju inte bara är FN:s utan hela världens mål. Det är ett tufft arbete men jag vill vara en del av lösningen, och jag tror att FN spelar en viktig roll där. Jag har sett många konkreta exempel på hur vårt arbete räddar liv och få saker kan mäta sig med det.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />