Peter Nordström

Foto: Sida

Special Assistant to the Resident Coordinator

Ingen arbetsdag den andra lik för Peter Nordström i Somalia

Uppdaterad: 26 oktober 2017

Peter Nordström är Special Assistant to the Resident Coordinator (SARC) på FN i Somalia, där arbetsuppgifterna handlar såväl om politik som utvecklingsfrågor och humanitärt arbete.

Varför sökte du en SARC-tjänst?

– Sedan examen har jag arbetat med internationella frågor i olika roller men alltid med fokus på Östafrika och särskilt Kenya, där min familj bor, och Somalia. FN har länge varit ett mål så när SARC-tjänsten i Mogadishu utlystes insåg jag att det var rätt tillfälle att ta steget. Somalia är unikt såväl politiskt, säkerhetsmässigt och humanitärt, och FN är den med råge viktigaste internationella aktören. Min tidigare erfarenhet i Somalia och kontakter med FN-systemet i landet gjorde att jag redan från början visste att denna tjänst var som klippt och skuren för mig.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Ingen arbetsdag i Somalia är den andra lik. Min chef har fyra roller och en lång titel: Deputy Special Representative of the Secretary-General, Resident and Humanitarian Coordinator, och UNDP Resident Representative (DSRSG/RC/HC/RR för enkelhetens skull). Eftersom min chef täcker politik, utvecklingsfrågor, och humanitärt arbete så varierar fokus och arbetsuppgifter ofta och mycket. Jag är en av DSRSG/RC/HC/RRs närmaste medarbetare och bistår med talepunkter, råd, bakgrundsmaterial, och mycket annat. Jag arbetar också med koordinering mellan FN-organ och försöker upprätta och bibehålla nära kontakter med nyckelpersoner inom regeringen, diplomatiska kåren och civilsamhället.

Vad är det bästa med att arbeta inom FN?

– Framförallt att det är en så dynamisk arbetsplats. Organisationen ställer stora krav på sina medarbetare för att den ska fungera väl. Jag tror att FN i Somalia är FN när det är som bäst. Det är mycket långa arbetsdagar, ofta tolv timmar om dagen eller mer, sex eller sju dagar i veckan. Men vi kan se resultat och med fantastiska kollegor från hela världen som stöttar varandra så är det aldrig tråkigt. Detta är utan tvekan det roligaste och mest krävande jag har gjort.

Vad har du bidragit med i rollen som SARC?

– Mycket vågar jag påstå. De två största processerna där jag haft en framträdande roll var FN:s generalsekreteras besök till Somalia i mars 2017 där jag var huvudkoordinator för besöket. Den andra var en diplomatisk konferens om Somalia på hög nivå som hölls i London i maj samma år där jag igen var huvudkoordinator för FN i förberedelserna och genomförandet. Utöver detta arbetar jag för att stödja de 23 FN-organ som utgör FN:s landteam och främja koordinering och samarbete dem emellan.

Vad betyder FN:s samordnade arbete (Delivering as One) för Somalias utveckling?

– FN:s arbete i Somalia kan trubbigt delas in i politiskt stöd till freds- och statsbyggande, utvecklingsbistånd och humanitärt stöd. De här tre arbetsområdena kompletterar varandra och de framsteg vi har sett de senaste fem till tio åren är mycket tack vare FN:s samordnade stöd. Det finns god förståelse inom FN-systemet i Somalia för att det är viktigt med samarbete, särskilt mellan utvecklingsarbete och humanitärt bistånd. Det krävs politiska framsteg och långsiktig utveckling för att Somalia ska kunna bryta sig ur torkans och svältens grepp. Detta ställer stora krav på FN:s förmåga att ”Deliver as One”.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Absolut! Jag har fått blodad tand och även om jag har upp till två år kvar som SARC så funderar jag redan på nästa steg. Jag är fortfarande djupt fascinerad av Somalia men ser nog gärna att min nästa tjänst är på samma ort där min familj bor för att undvika veckopendling och långa perioder hemifrån.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />