Olivia Malmqvist

Foto: Sida

SPECIAL ASSISTANT TO THE RESIDENT COORDINATOR

Kan bidra med civilsamhällets perspektiv

Uppdaterad: 5 december 2017

Olivia Malmqvist är Special Assistant to the Resident Coordinator (SARC) i Bolivia, La Paz där hon arbetar med FN:s samordnande arbete Delivering as One.

Varför sökte du en tjänst inom FN?

– SARC-tjänsten var för mig ett utmärkt sätt att arbeta med utvecklingssamarbete från ett nytt perspektiv. Efter flera år inom olika NGO:s kände jag att det var dags för något nytt. Att tjänsten var i Bolivia, La Paz passade perfekt eftersom jag bott där i flera år och vet att min familj trivs.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag leder arbetet på vårt Resident Coordinator’s Office som har åtta anställda. Jag stöttar FN-chefen och har dessutom ansvar för personal, budget och att planera vårt arbete. Tillsammans med alla 18 FN-organen och Bolivias regering har jag varit med om att ta fram vårt nya program för 2018–2022. Vi har samtidigt koordinerat arbetet med en gemensam strategi för administrativa och operativa frågor, samt en gemensam kommunikationsstrategi. Arbetet är väldigt varierat och en vanlig arbetsdag kan jag ha möte med regeringen om den juridiska reformen, träffa företag som jobbar med hållbarhetsfrågor, kommentera ett filmmanus och hålla föredrag om de Globala målen.

Vad är det bästa med att arbeta inom FN?

– FN har mycket resurser och det känns som att vi verkligen kan göra skillnad. Att vara SARC är otroligt spännande eftersom jag befinner mig i en strategisk position och på nära håll följer förhandlingar med regeringen och de andra FN-organen, samt är med och driver FN-reformen. Just nu befinner vi oss i en spännande tid, då FN:s nya generalsekreteraren tittar på hur systemet med Resident Coordinators ska förbättras.

Vad har du bidragit med i rollen som SARC?

– Jag har lett arbetet med att ta fram FN:s nya femårsprogram i Bolivia: United Nations Development Assistance Framework (UNDAF). Det är ett strategiskt resultatramverk som beskriver hur FN arbetar i Bolivia. Jag har kunnat bidra med ett lite annorlunda perspektiv tack vare min bakgrund i civilsamhället och jag är väldigt nöjd med att vi lyft fram både genus och interkulturella frågor i programmet för att se till att vi når de mest utsatta.

Hur påverkar FN:s samordning, Delivering as One, Bolivias utveckling?

– FN-reformen handlar om att samordna och effektivisera FN-organen. Det är viktigt för att undvika dubbelarbete. När vi arbetar mer samstämmigt underlättar det för Bolivias regering. Det kan kännas som en självklarhet men tyvärr har de olika FN-organen ofta arbetat på sitt eget håll utan att samordna med de andra.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Efter nästan tio år i Latinamerika så tittar vi på att bo i Sverige härnäst men jag vill fortsätta inom utvecklingssamarbetet och absolut inom FN längre fram i livet.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />