Viktoria Smirnova

Foto: Sida

Junior Professional Officer

Viktoria Smirnova jobbar med inköp - och jämställdhet

Uppdaterad: 26 oktober 2017

Viktoria Smirnova är Junior Professional Officer (JPO) i Nairobi, Kenya. Som operativt stöd hos UN Women bidrar hon till att livssituationen för flickor och kvinnor förbättras.

Varför sökte du den här JPO-tjänsten?

– Att jobba på FN har varit ett mål för mig sedan jag studerade internationella relationer på universitetet. Vi hade praktiska övningar där vi simulerade arbete vid olika FN-organ och diskuterade jämställdhet, migration, utbildning och fattigdom, vilket var jätteroligt. Det bidrog till viljan göra världen bättre. Efter studierna började jag arbeta inom den privata sektorn men målet att arbeta inom FN har alltid funnits kvar.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Mitt ansvar är att se till att vi har effektiva processer för inköp och personalfrågor så att våra projekt får resurser i tid och till rätt plats. UN Womens regionala kontor i Nairobi, Kenya övervakar 13 länder i östra och södra Afrika där UN Women driver projekt för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt, stärka deras engagemang i politisk verksamhet och skydda kvinnor och flickor i konfliktsituationer samt mot våld i hemmet. Min roll är att se till att både UN Womens kontor samt våra samarbetspartners följer alla regler för användning av biståndbidrag och att arbetet håller högsta professionella standard och integritet.

På vilket sätt har du fått användning av din yrkeserfarenhet?

– Jag har en bakgrund inom inköp i privata sektorn. Där gör man inköp mer flexibelt jämfört med offentliga upphandlingar som ofta tar längre tid att genomföra eftersom det krävs en transparent, konkurrenskraftig och rättvis process utan intressekonflikter. De grundläggande principerna och metoderna är desamma men min vana av snabbare arbetssätt har hjälpt mig att bidra till att förenkla och effektivisera tunga rutiner, där det är möjligt inom ramen för organisationens regler.

Vad är det bästa med att jobba inom FN?

– Jag gör samma jobb som när jag jobbade inom den privata sektorn men att göra det inom UN Women ger så mycket mer. FN har ett unikt mandat att arbeta i hela världen för att förbättra människors liv. Att känna sig som en del av en stor mekanism som kämpar för en bättre värld är otroligt givande. Det är inspirerande att se resultat som man har påverkat indirekt. I mitt fall gäller det förbättrad livssituation för kvinnor och flickor i Afrika och resten av världen.

Vad har du bidragit med som JPO?

– Jag har reviderat processer inom inköp, finans, HR och administration för att effektivisera arbetet. Jag har också designat presentationer för våra givare för att visa hur deras bidrag har skapat verkliga resultat. Jag har också arrangerat utbildningar för kollegor och partners för att se till att alla följer regler och strävar efter att genomföra projekt på ett mer effektivt sätt.

Vill du fortsätta att jobba inom FN?

– Jag vill vara kvar inom FN och trivs i den internationella miljön med kollegor från alla kontinenter och olika kulturer. Operativt stöd är ett mycket viktigt och uppskattat område och även om jag kan tänka mig att i framtiden gå vidare inom FN och jobba inom andra områden så kommer jämställdhetsfrågor alltid att ligga mig varmt om hjärtat.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />