Moa Cortobius berättar om sitt arbete på Unicef i Bolivia

Foto: Sida

Moa Cortobius berättar om sitt arbete på Unicef i Bolivia

Uppdaterad: 29 september 2017

Moa Cortobius är JPO på Unicefs kontor i La Paz, Bolivia där hon arbetar med vatten- och sanitetsfrågor.

Varför sökte du den här JPO-tjänsten?

– Efter att jag hade jobbat med vatten- och sanitetsfrågor i nästan sex år på SIWI (Stockholm International Water Institute) och framför allt med projekt i den latinamerikanska regionen så ville jag arbeta med frågorna närmare fält. JPO-tjänsten är en chans att arbeta på plats i regionen med vatten- och sanitetsfrågor och även rättighetsfrågor som är mitt intresse.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Min titel är Climate Change & WASH Officer och jag ingår i ett team som arbetar med att stärka regeringens kapacitet så att den kan öka tillgången till vatten och sanitet. Fokus ligger särskilt på hållbarhet, jämställdhet och resiliens. Jag tar också fram underlag och utvecklar strategier för klimatarbetet eftersom det är något som vårt kontor vill bli bättre på.

På vilket sätt har du fått användning av din yrkeserfarenhet?

– Min tidigare erfarenhet av projekt i den latinamerikanska regionen har gjort det lättare att anpassa mig till språket och kulturen. Jag har tidigare arbetat med ett interkulturellt förhållningssätt och utifrån ett rättighetsperspektiv och det har stor relevans i Bolivia som har många urfolk och kämpar med ekonomiska klyftor och stora ojämlikheter. När det kommer till det tematiska så hade jag en mycket god förkunskap som gjort att jag snabbt kommit in i arbetet.

Vad är det bästa med att jobba inom FN?

– Det som jag uppskattar med att jobba inom Unicef eller i ett FN-organ på landnivå är att man har en mellanroll. Det är en strategisk roll som ligger någonstans mellan implementeringen i fält och den politiska agendan. Jag jobbar med lokala organisationer och implementering i fält, men samtidigt har jag en länk upp mot regering och policynivå. Det är både spännande och utmanande.

Vad har du bidragit med som JPO?

– Framför allt bidrar jag med ett genusperspektiv och en kompetens inom klimat och miljö som är viktig i de klimatstrategier vi tar fram. Jag kompletterar även Unicef Bolivias policy- och påverkansarbete eftersom jag har erfarenhet av att arbeta med att stärka regeringens kapacitet och öka civilsamhällets deltagande.

Vad ser du fram emot under din fortsatta tid som JPO?

– Eftersom jag har kommit in tidigt i utvecklingen av klimatstrategier så har jag större utrymme att påverka dem och jag ser fram emot att vara en del av både den processen och av implementeringen. I ett större perspektiv ser jag fram emot att bidra till en förbättring av situationen för Bolivias barn och familjer och framför allt för de mest utsatta.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />