Ketevan Kandelaki

Ketevan Kandelaki tillsammans med en dokumentation som hon har gjort från planeringsdagar på WHO.

Foto: Sida

Junior Professional Officer

Läkaren Ketevan Kandelaki om kampen mot antimikrobiell resistens

Uppdaterad: 23 januari 2018

Ketevan Kandelaki är Junior Professional Officer (JPO) vid världshälsoorganisationen WHO i Manilla, Filipinerna där hon arbetar med antimikrobiell resistens. 

Varför sökte du den här JPO-tjänsten?

– Jag är utbildad läkare med särskilt fokus på infektionssjukdomar och fick upp ögonen för utvecklingsarbete och global hälsa när Hans Rosling höll introduktionsföreläsningen för mina masterstudier vid Karolinska Institutet. När jag sedan såg JPO-tjänsten inom antimikrobiell resistens (AMR) vid Världshälsoorganisationen (WHO) i Manilla var det naturligt för mig att söka. Jag har en stor respekt för WHO:s arbete och deras ledarskap inom global hälsa.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag är sakkunnig vid WHO:s regionkontor för Västra Stilla havet och arbetar övergripande med AMR-frågor för att minska hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser av AMR. Jag stödjer medlemsstaterna med policyutveckling, planering, utveckling av övervakningssystem för att kartlägga antimikrobiell konsumtion och utvärdering av nationella och regionala handlingsplaner och aktiviteter.

På vilket sätt har du fått användning av din erfarenhet?

– På flera sätt. Jag kommer ursprungligen från Georgien och har kunnat bevittna systemförändringsprocesser och de utmaningarna som följer. Efter att ha bott, studerat och arbetat i Sverige har min tro på allmän hälso- och sjukvård och de Globala målen stärkts. Jag har också deltagit i samarbetsprojektet ”Initiativ för global hälsa” mellan Karolinska Instituteter, Handelshögskolan och Universitetet i Stellenbosch. Det gav mig kunskap om hur man kan stödja planering, genomförande, och utvärdering av program och mål. Den kliniska praxis jag fick vid Radiologiska avdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset lärde mig hur man skyddar individens intressen, behov och beslut. Det gav mig också erfarenhet av att arbeta i påfrestande miljöer. Min internationella och tvärvetenskapliga arbetserfarenhet som International Sales Executive, gav mig kompetens och förmåga att anpassa mig till multikulturella och nya miljöer. Det har också utvecklat min respekt för lokala kulturer och värderingar.

Vad är det bästa med att arbeta inom WHO?

– Känslan av att mitt arbete hjälper till att göra livet hälsosammare och säkrare och bidrar till global utveckling. Jag gillar också mångfalden av arbetsuppgifter och möjligheten till fälterfarenhet som är nödvändig för att förstå de olika frågorna och hur utmaningarna faktiskt ser ut.

Vad har du bidragit med som JPO?

– Jag har varit involverad i flera projekt som behandlar AMR. Förutom mina dagliga arbetsuppgifter har jag arrangerat workshops och deltagit i kampanjer som lyft antibiotika-frågan. I min tjänst har jag också haft varit öppen för nya kreativa lösningar, till exempel att koppla hälsa och jobb till konst. Vid två tillfällen har jag genomfört grafiska kartläggningar som illustrerat kärnan av hälso- och sjukvårdens verksamhet på ett tillgängligt och innovativt sätt.

Vill du fortsätta att arbeta inom FN?

– Jag vill gärna fortsätta inom WHO eller någon annan FN-organisation. Det viktigaste är att jag känner att jag och min organisation har samma mål och ett utbyte av varandra. Det vore en ära att få fortsätta bidra till en friskare och bättre värld.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />