Fredrika Cruce arbetar som JED på EU.s delegation i Turkiet.

Fredrika Cruce, JED i Turkiet.

Foto: privat

Junior Experts in Delegation (JED)

Brinner för EU-frågor

Uppdaterad: 12 juni 2014

Fredrika Cruce arbetar som Junior Expert (JED) på EU:s delegation i Turkiet med stöd till det civila samhället och människorättsaktivister.

Varför sökte du denna EU-tjänst?

– För att jag brinner för EU-frågor. Som statsvetare är det intressant att jobba i ett så unikt och komplext samarbetsprojekt som EU och förstå dess påverkan även utanför unionens gränser. Dessutom var jag sugen på att jobba i fält och komma närmare den verklighet som kan kännas avlägsen när man sitter i Stockholm eller i Bryssel.

Hur är EU som arbetsgivare?

– Det bästa är alla duktiga och inspirerande kollegor och att få arbeta i en mångkulturell och dynamisk miljö. Dessutom är det bra arbetsvillkor vad gäller lön och liknande. Samtidigt finns det, som i alla stora organisationer, många regler som ibland känns väl byråkratiska.

Vilken är din arbetsuppgift?

– Jag arbetar med stöd till det civila samhället i Turkiet. Jag följer de projekt som jag är ansvarig för, besöker dem med jämna mellanrum, är i kontakt med turkiska myndigheter och ser till att pengarna verkligen används till det de var avsedda för. Många av projekten jag jobbar med är till stöd för mänskliga rättigheter. Det ger mig möjlighet att jobba med politiskt utmanande frågor på ett väldigt konkret sätt genom kontakter med människorättsaktivister.

På vilket sätt har du kunnat bidra på din arbetsplats?

– Merparten av mina kollegor är turkar som är väldigt duktiga på den lokala miljön, många har jobbat inom det civila samhället i Turkiet själva och har personliga kontakter, vilket är värdefullt. Jag kan bidra med mina erfarenheter från arbete med EU-frågor i Bryssel och i Stockholm och ge insikter om hur olika initiativ kan komma att tas emot där.

Vilket är ditt starkaste minne från tiden som JED?

– Förra året reste jag runt i Turkiet tillsammans med kollegor för konsultationsmöten med lokala organisationer. Det var väldigt inspirerande att möta gräsrotsorganisationer och många aktiva och engagerade medborgare. Tyvärr är många av de organisationer som jag annars är i kontakt med ganska etablerade eftersom det krävs goda kunskaper i engelska och att man behärskar komplexa finansiella och juridiska regler för att söka EU-stöd. Små organisationerna har ofta svårt att leva upp till de kraven.

Vilka är de främsta utmaningarna för civila samhället i Turkiet?

– Man kan få höga böter eller andra straff om man inte följer de lagar som styr föreningslivet och innan man tar emot stöd från utlandet är man skyldig att informera myndigheterna. Många säger att deras största problem är brist på resurser och en stor del av deras energi går därför till samla in pengar. Organisationernas kapacitet är också ett problem, bara en femtedel av alla organisationer har någon anställd. Dessutom finns det problem som handlar om yttrande- och föreningsfrihet.

Vill du fortsätta att jobba inom EU?

– Jag vill definitivt arbeta med EU-frågor i framtiden. Eftersom jag har klarat ett av EU:s inträdesprov finns jag med bland dem som kan komma i fråga för rekrytering. Det känns lockande men eftersom jag har tillbringat många år utomlands kommer jag i alla fall inledningsvis att söka jobb hemma i Sverige.

Period: februari 2011 – december 2012


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />