Axel Nyström står utanför Sidas hvudkontor

Foto: Sida

Bilaterala biträdande experter

Axel fortsätter att jobba med Syrienfrågan

Uppdaterad: 2 oktober 2015

Axel Nyström var tidigare Bilateral Biträdande Expert (BBE) på Sveriges ambassad i Turkiets huvudstad Ankara. I dag jobbar han på Sidas enhet för Mellanöstern och Nordafrika, där han har varit involverad i arbetet att ta fram en ny Syrienstrategi.

Varför sökte du BBE-programmet?

– Jag sökte för att jag ville jobba med biståndsfrågor. Dessutom hade jag varit i Mellanöstern innan, men Turkiet var nytt för mig. Det kändes spännande att åka till ett land i förändring och att få följa krisen i Syrien på nära håll. Situationen engagerade mig extra mycket eftersom jag tidigare bott i Damaskus.

Vilka var dina huvudsakliga arbetsuppgifter på ambassaden?

– Jag var ansvarig för mänskliga rättigheter och demokrati inom Sveriges reformsamarbete med Turkiet, men jobbade även med humanitärt stöd kopplat till Syrienkrisen. När jag var på ambassaden gjordes även en MR-granskning av Turkiet som Sverige deltog i.

Hur har BBE-placeringen påverkat din fortsatta karriär?

– Det har varit en bra ingång, särskilt eftersom jag fick inblick i både humanitärt bistånd och mer långsiktigt utvecklingssamarbete. Jag fick direkt insikt i en mängd frågor eftersom jag jobbade mycket med människor på marken. Arbetet på ambassaden gav mig också ett värdefullt kontaktnät, som jag har haft stor nytta av efteråt.

Vad har du för arbetsuppgifter i dag?

– I dag är jag tillbaka i Sverige och jobbar på Sidas enhet för Mellanöstern och Nordafrika där jag har varit med och tagit fram ett förslag till ny Syrienstrategi. Arbetet med den nya strategin påbörjades under våren 2015 och väntas vara klart innan årsskiftet 2015/2016. Det har varit en fantastisk möjlighet att få jobba med strategin!

Vilka nya perspektiv kan du bidra med på Sida?

– Jag har färsk erfarenhet av Syrienkrisen eftersom jag har jobbat på plats i Turkiet, dit många flyktingar från Syrien kommer. Jag har dessutom träffat många kunniga och hoppingivande människor inom det turkiska civilsamhället och med egna ögon sett vad krisen innebär för Syriens grannländer.

Vad skulle du ge för tips till personer som ska ut på BBE-uppdrag?

– Det mest värdefulla med uppdraget, både för dig och för Sida, är att du är på plats. Se till att utnyttja det och försök komma ut så mycket som möjligt. Fastna inte på kontoret!

Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />