Ola Pettersson

Foto: Sida

Bilaterala biträdande experter

Ola blev handläggare på Sida

Uppdaterad: 12 juni 2014

Ola Pettersson var Bilateral Biträdande Expert på ambassaden i Zambia där han jobbade med demokrati och mänskliga rättigheter och även fick chansen att följa en valkampanj på nära håll. Erfarenheten ledde till att han i dag jobbar som handläggare på Sida.

Varför sökte du BBE-programmet?

– Jag jobbade tidigare med internationell utveckling i Stockholm och var ute i fält en hel del men såg mest hotell och konferensanläggningar. Posteringen på ambassaden i Zambia var en klockren kombination där jag kunde få fälterfarenhet under en längre tid och samtidigt få mer kunskap om svenskt bistånd. Eftersom jag är intresserad av val var tjänsten extra intressant eftersom det skulle vara allmänna val i Zambia året därpå.

Vad är ditt starkaste minne från tiden som BBE?

– Det är valet. Jag var valobservatör för EU och det var häftigt att se hur det går till i verkligheten. Eftersom jag hade bott i landet i drygt ett år när valet ägde rum och under hela den tiden följt med i de politiska diskussionerna och sett det politiska spelet var jag initierad på ett helt annat sätt än om jag hade åkt dit veckan innan. Valet ledde till det första regimskiftet i Zambia på 20 år vilket ingen hade trott. Det var häftigt att se hur känslomässigt zambierna engagerade sig – på en helt annan nivå än vad vi gör i Sverige.

Vad har BBE-placeringen inneburit för din fortsatta karriär?

– Utan BBE-tjänsten hade jag inte varit på Sida i dag, den betydde mycket både vad gäller meriter och kontakter. Jag fick insyn i verksamheten och lärde mig vilka möjligheter som finns för jobb på Sida. Det var också en möjlighet att få fälterfarenhet och att jobba med utvecklingsfrågor i praktiken.

Vad har du för arbetsuppgifter i dag?

– Jag är programansvarig för ICT4D på Sida, alltså Informations- och kommunikationsteknologi för utveckling. Det handlar om hur människor kan använda datorer, internet, radio och andra verktyg för att kommunicera med varandra. De senaste åren har vi sett hur mobiltelefonen har fått ett otroligt genomslag i utvecklingsländer och vi måste förhålla oss till att mobilen är ett så viktigt verktyg för människor som lever i fattigdom.

På vilket sätt har erfarenheten från en internationell miljö påverkat dig?

– Jag har faktiskt både blivit mer cynisk och mer idealistisk vad gäller utvecklingsfrågor. I Zambia har alla en egen agenda. Det finns mycket korruption, och mycket som kunde göras på ett bättre sätt. Samtidigt finns det otroligt många duktiga, smarta och inspirerande människor, som med väldigt små resurser gör otroliga saker. Om man kan satsa på de här personerna är det väldigt hoppfullt. Jag har fått en mer komplex bild än den man får genom läsa rapporter och åka på konferenser. Bistånd är inte lätt!

Vilka nya perspektiv kan du bidra med på din nuvarande arbetsplats?

– Det är ganska många på Sida som har varit i Zambia, men hade jag inte haft den här erfarenheten hade det varit svårare att göra mitt jobb. Även i projekt som inte berör Zambia specifikt kan jag ställa mer relevanta frågor, sådant som jag annars inte hade tänkt på.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />