Malin Eriksson, BBE

Malin Eriksson är BBE i Rwanda.

Foto: Sida

bilaterala biträdande experter

Jag hoppas kunna bidra med nya infallsvinklar

Uppdaterad: 17 augusti 2015

Malin Eriksson är Bilateral Biträdande Expert (BBE) och jobbar med fred och säkerhet på Sveriges ambassad i Rwanda, ett land som fortfarande försöker hantera spänningarna efter folkmordet på 1990-talet.

Vilken är din arbetsuppgift på ambassaden?

– Jag har ansvar för insatser inom fred och säkerhet och handlägger program i Rwanda och Burundi. Vi stödjer ett program för demobilisering av före detta rwandiska soldater som har stridit i östra Kongo, ett forskningsinstitut i Kigali som försöker skapa dialog om Rwandas historia, ett motsvarande institut i Burundi samt handikappade, demobiliserade soldater i Burundi. Jag följer upp projektrapporteringen, besöker projekten för att få kunskap om hur de arbetar och tittar på nya projektförslag.

Hur arbetar ni för att bidra till försoningsprocessen i Rwanda?

– Det vi främst gör, utöver den dagliga dialogen, är stödet till forskningsinstitutet. Politiken i Rwanda idag går ut på att alla är rwandier, man pratar inte längre om hutuer och tutsier. Men när en fråga undviks på det sättet skapas ett tryck under ytan och institutet försöker skapa dialog om historien och lyfta upp frågor som man ofta lägger locket på. De betonar att människor har olika tillhörigheter och att de får prata om det. 

Vilka nya perspektiv kan du bidra med på ambassaden?

– Jag har en annan bakgrund eftersom jag inte har jobbat på Sida tidigare utan kommer från ett konsultföretag. Det betyder att jag har mycket att lära, men också att jag kan se för- och nackdelar med systemet och förhoppningsvis bidra med nya infallsvinklar.

Vad betyder BBE-programmet för din framtida karriär?

– Det viktigaste är att jag får lära mig hela biståndsprocessen från början till slut. Från en idé om en ny insats och genomförande av program till återrapportering och att avsluta program. Jag lär mig även mycket som är specifikt för Rwanda och Stora sjöregionen, men själva handläggningsprocessen kan jag ta med mig i min karriär och använda mig av i andra regioner och länder.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

– Jag vill fortsätta att arbeta med biståndsfrågor men jag vet inte i vilken form. Jag är jurist i botten och har fokuserat mestadels på landfrågor i Afrika. Nu arbetar jag med fred- och konfliktsfrågor, som jag trivs mycket bra med, så jag vet inte riktigt var jag hamnar.


Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />