Färnebo folkhögskola

På Färnebo folkhögskola kan du gå en resande kurs med fokus på rättighetsfrågor och globala perspektiv. 

Foto: Färnebo

ANNAT ENGAGEMANG

Utbildningar

Uppdaterad: 5 juli 2017

Här finner du information om internationella läger, kurser, folkhögskolor, universitet och högskolor.

Folkhögskola

Ett enkelt sätt att börja engagera sig är att gå en internationell kurs vid en folkhögskola. Dessa innehåller ofta en längre studieresa till ett land samt studier i utvecklingsfrågor. Kurslängd varierar men vanligtvis handlar det om ett år. Under läsåret förbereder man sig först i cirka 3 månader genom att lära sig mer om landet eller regionen man ska åka till. Därefter reser man ut i cirka 3 månader och de sista tre månaderna av läsåret ägnar man åt efterarbete, då man presenterar vad man varit med om för folk hemma i Sverige. Olika kurser har olika teman och det finns säkert nåt tema som passar dig. Olika skolor har olika huvudmän/ägare, vilket påverkar inriktningen på studierna. Vissa skolor ägs av kyrkor, andra drivs av stiftelser eller organisationer.

På Folkhögskolornas informationstjänst finns en förteckning över skolor som har kurser med internationell inriktning.

Universitet och Högskola

Vad ska man läsa för att kunna jobba med internationella frågor? Vad som helst! Det finns inget speciellt ämne som enbart är inriktat på internationellt arbete. Det viktiga är att man läser det man känner för. Det är framförallt intresset och engagemanget för frågorna som är av vikt.

Många arbetsgivare tycker att det är viktigt att man inte bara pluggat på universitet utan även engagerat sig ideellt för de frågor man tycker är viktiga. Det är alltså en bra merit att Engagera sig för världen i Sverige! Under studietiden kan man ta sig ut i världen på en mängd olika sätt.

På universitet och högskolor finns massor av kurser med internationellt fokus. Om du vill studera utomlands på universitet eller på kurser med internationell inriktning i Sverige är Studera.nu en bra plats att börja leta på.

Föreningen för Utvecklingsfrågor, FUF förmedlar praktikplatser på svenska och internationella myndigheter, institutioner och organisationer. De anordnar också seminarier och möten med internationella gäster. Praktikplatser i Sverige är i allmänhet 2-6 veckor, medan de som är utomlands är 3-6 månader. FUF har också verksamhet i Sverige där du som är student kan vara aktiv.

Universitets- och Högskolerådet handhar samtliga Sidastipendier bland annat praktikantprogrammet och MFS-stipendier. MFS, Minor Field Study är för högskolestuderande på C- eller D-nivå som vill göra en fältstudie. Stipendiet är på cirka 27 000 kronor. Ansökan sker genom heminstitutionen, förteckning över institutioner som har stipendiet finns på studera.nu.

WYSE är en internationell organisation som ordnar två veckors kurser för dig mellan 18 och 30 år. Kurserna har olika teman, men har fokus på ledarskap. 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />