En hög med dagstidningar.

Foto: Helena Landstedt

Skolmaterial

Journalistik från hela världen

Uppdaterad: 4 maj 2018

One World hjälper till att skapa kontakter mellan journalister i Afrika, Asien och Latinamerika och svenska redaktioner. På så sätt får läsarna tillgång till nya röster och nya perspektiv.

Sida har i uppdrag att öka svenska folkets kunskap om situationen i världen. Därför stödjer vi organisationen One World som arbetar för att svenska medier ska köpa in artiklar skrivna av journalister som kommer från länder i Afrika, Asien och Latinamerika. På så sätt får läsarna tillgång till nya röster och nya perspektiv.

One World har ett nätverk på cirka 100 reportrar och fotografer och sedan december 2014 har omkring 45 artiklar publicerats, både i stora tidningar som Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten men också i tidskrifter och mindre tidningar som Forskning & Framsteg, Fria Tidningen och Re:public.

One World hjälper till att skapa kontakter mellan journalister och svenska redaktörer. Tidningarna betalar som för vanligt frilansmaterial medan projektpengarna bland annat går till översättning av artiklarna samt stöd till journalisterna i hur de skriver för svenska tidningar.

 

Artiklar skrivna av nätverkets journalister

Bangladesh

Traumat efter Rana Plaza
Modern Psykologi, 23 april 2018
När textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade den 24 april 2013 miste över 1 100 personer livet. Fortfarande lider många överlevande av psykiska symtom som de inte får behandling för.

Hon syr dina kläder
Fönstret, 2017

Renu Begum är stolt över sitt arbete som sömmerska i en av Bangladesh textilfabriker. Hon drömmer om att sätta sin dotter Mim, 13, i en bättre skola. Men trots att hon arbetar mellan 60 och 100 timmar i veckan räcker inte lönen.
– Hur kan kläderna vara så dyra när vi som syr dem tjänar så lite? undrar hon.

Skräck efter våg av brutala mord i Bangladesh
Svenska Dagbladet, 3 maj 2016

För bara en dryg vecka sedan var huset en fristad för intellektuella och de som inte erkänns av staten eller stigmatiseras av samhället. I dag är det inofficiella huvudkontoret för Roopban – Bangladeshs första HBTQ-tidning – en mordplats som stinker blod, terror och yttrandefrihetens död.

"Ingen låter mig hjälpa till hemma"
Svenska Dagbladet, 12 september 2016

En bra förälder – hur gör man för att vara en sådan? Vi tittar in hos två familjer i Dhaka.

"Kärleken räcker för fler än kärnfamiljen"
Svenska Dagbladet, 7 september 2015

– Det talas om "jag" och "personligt utrymme". Men i vår jakt på det individuella tappar vi i relationerna till andra och till världen i stort, säger Bedom Warsi. Han delar ett fyravåningshus med hela sin familj: fru, barn sin far, flera lärjungar, tre syskon och deras barn och äkta makar.

Så straffas kvinnor med piskrapp och avrakat hår – Sara Hossain leder kampen mot förnedringen
Expressen, 16 maj 2016

Sara Hossain tar strid mot fatworna i Bangladesh: "Straffen är inte del av det juridiska systemet och respekterar inte de rättigheter som garanteras av konstitutionen", säger hon.

Skräck efter våg av brutala mord i Bangladesh
Svenska Dagbladet, 3 maj 2016

Tidigare var huset en fristad för intellektuella och de som inte erkänns av staten eller stigmatiseras av samhället. I dag är det inofficiella huvudkontoret för Roopban – Bangladeshs första HBTQ-tidning – en mordplats som stinker blod, terror och yttrandefrihetens död.

Kvinnor utnyttjas i Bangladesh
Göteborgs-Posten, 24 maj 2015

Taslima Akhtar kan fortfarande höra skriken från de tusentals arbetare som fastnade under resterna av niovåningsbyggnaden. Bilden av blödande arbetare på fabriksgolvet bland berg av t-shirtar med kända klädmärken är etsad på hennes näthinna. Två år har gått sedan klädfabriken Rana Plaza föll ihop.

Bolivia

Bolivia – här sjuder gator och torg av kultur
Fönstret, 2017

När lönen inte räcker till att gå på teater eller arenakonserter roar sig många bolivianer på gatan. Den bolivianska journalisten Rocío Lloret skriver om kulturen i sitt hemland.

"Hennes barndom rinner mig ur händerna"
Svenska Dagbladet, 13 september 2016

Att vara en närvarande förälder är en fråga som upptar de flesta som har barn. För Humberto handlar det om att ge den ömhet han själv inte fick. För Alicia om att stötta dottern i skolarbetet – även om det innebär att dottern måste sitta på hennes jobb och läsa läxorna.

"En machoman är som en alkoholist"
OmVärlden, 21 november 2016

Uppvuxen i ett traditionellt hem Bolivia fick Javier Badani Ruz, 41, med sig machoidealen från födseln. Ett nytt jobb och födseln av hans döttrar förändrade allt. Men att lägga av sig den machomasken är som att leva som en nykter alkoholist, berättar han för journalisten Álex Ayala Ugarte.

Brasilien

Det tysta kriget i Amazonas
Göteborgs-Posten, 2 augusti 2015

"Låt regeringen kommer efter oss bara, vi kommer att kämpa till vår död", säger Maria Leusa Cosme Kaba Munduruku, en 28-årig fyrabarnsmamma som av sitt eget folk betraktas som en respekterad ledare och krigare.

Egypten

Egyptiska kvinnor har tröttnat på sexofredande
Göteborgs-Posten, 29 januari 2017

"Så fort jag rör mig ute på gatan känner jag mig hotad och utsatt. Sexuella trakasserier sker ohejdat på Egyptens gator", säger Rasha Sultan, 35.

Sex har dödats sedan Mubaraks fall
Journalisten, 22 december 2015

När demonstranterna i Egypten gick ut på Tahrirtorget i protest mot den tidigare presidenten Hosni Mubarak bar många plakat där statlig TV och radio kallades för lögnare och regimens redskap.

Filippinerna

90 hot om våldtäkt och våld per minut på nyhetsbyrån Rappler
Feministiskt perspektiv, Nyhetsbyrån Rappler, 1 maj 2018

Nyhetsbyrån Rappler kämpar mot explicita hot från landets president, och allt mer långtgående försök att tysta dem och göra det omöjligt att arbeta. Nyhetsbyrån drivs framförallt av kvinnor och sexistiska attacker och hot hör till vardagen för byråns journalister.

Här kämpar kvinnor för att få skilja sig
Göteborgs-Posten, 8 mars 2018

Den katolska kyrkans makt gör att Filippinerna är ett av två länder där skilsmässa inte är tillåtet. För kvinnor är det en särskilt viktig fråga och kanske börjar nu lagstiftarna få upp ögonen.

Ging har kämpat i 15 år för hbtq-rättigheter i Filippinerna
Fria Tidningen, 24 juli 2015

Ging Cristobal har i 15 år kämpat för hbtq-personers rättigheter och för att få till en diskrimineringslagstiftning i Filippinerna. För Fria Tidningen berättar hon om sin långa kamp och om livet som lesbisk i ett land som långsamt gått mot det bättre.

Kamerun

Beväpnade män stormade studion
Journalisten, 4 januari 2017

Kameruns president Paul Biya, 83, har suttit på sin post i 34 år och är en av Afrikas mest långlivade makthavare. I början av 2008 aviserade han att han ville modifiera konstitutionen, underförstått för att kunna stanna vid makten livet ut. Mängder av kamerunier gick ut på gatorna för att protestera. 

Kenya

App räddar kvinnor och barns liv i Nairobis slum
Göteborgs-Posten, 24 augusti 2017

Kenya är ett av länderna i världen med hög mödra- och barnadödlighet. Från att ha stigit fram till 2004 går utvecklingen idag åt rätt håll. Men fortfarande dör 510 kvinnor per 100 000 födslar enligt FN. Och även om barnadödligheten har halverats sedan början på 2000-talet dör nästan 50 av 1000 barn innan femårsdagen.

Fler borrhål farligt för Nairobi 
Göteborgs-Posten, 21 november 2016

Kranvatten i Nairobi är en högst opålitlig tillgång. I många områden rinner vattnet ur kranarna tre dagar per vecka – men ibland kan folk gå upp till två veckor utan vatten. 

Nepal

Nepal360: Nepal fortfarande i ruiner (video)
Blank Spot/One World, 25 april 2017

I april 2015 drabbades Nepal av en förödande jordbävning som dödade nästan 9000 människor och gjorde över två miljoner hemlösa. Femtonåriga Barmai var en av de hundratusentals barn vars hem förstördes och som nu tvingas både bo och studera i provisoriska byggnader.

Klättrare som krossar könsnormer
Fria Tidningen, 6 juni 2016

När bergsklättraren Pasang Lhamu Sherpa Akita nyligen vann ett prestigefyllt National Geographic-pris var det första gången många nepaleser hörde talas om henne. Detta trots att hon bestigit toppar som Mount Everest och K2. Men kvinnor inom äventyrssporten i Nepal är på tydlig frammarsch.

”Jag uppmanar män att köpa bindor till sina systrar”
OmVärlden, 22 november 2016

Genom att snacka om mens med killar och män i Nepal försöker Sabin Singh, 32, bryta gamla patriarkala mönster. Kvinnor med mens betraktas ofta som orena och kan i traditionella miljöer tvingas sova i kodynga, berättar Sabin Singh för journalisten Bhrikuti Rai.

Nicaragua

"Här hos mamma slipper jag våldet"
Svenska Dagbladet, 9 september 2015

Katerin Malespí, 19 år, lämnade familjen när hon fyllde 14 år för att leva med en dubbelt så gammal man. Nu är hon tillbaka igen – med sin lilla dotter. Hennes mamma är nöjd:"Det är bra, vi kan hjälpas åt och skydda varandra."

Nigeria

Nigeria – Kommers, kultur och konkurrens
Fönstret, 2017

Nigerias huvudstad Lagos är en smältdegel av olika etniciteter. Journalisten ARMSFREE AJANAKU skriver om de målmedvetna människor som får kulturen i hans hemstad att blomstra, trots vanstyre. 

Nigerias unga smarta agriprenörer
Forskning & framsteg, 8 oktober 2015

För många afrikanska ungdomar är jordbruk och djuruppfödning något som främst äldre ägnar sig åt. 26-åriga Olawale Ojo och 29-åriga Emmanuela Clinton passar inte in i den bilden.

Skolflickor fortfarande i Boko Harams händer
Fria Tidningen, 27 mars 2015

Boko Haram blev för många kända genom mass-kidnappningen av över 200 skolflickor förra året. Kampanjen "Bring back our girls" väckte stor uppmärksamhet i omvärlden, men trots att snart ett år gått har flickorna inte återförts.

Boko Haram gynnar ex-diktator i Nigeria
Fria Tidningen, 27 mars 2015

I morgon, lördag, går det uppskjutna nigerianska presidentvalet till slut av stapeln. Terrororganisationen Boko Haram sägs vara anledningen både till det uppskjutna valet och till att många kan komma att rösta på en före detta diktator.

"Många tycker att jag borde vara mer auktoritär mot min fru"
OmVärlden, 23 november 2016

Samuel Oruruo, 47, gillar att laga mat och beter sig inte bossigt mot sin fru. Det har fått många i hans omgivning att ifrågasätta hans manlighet. Patriarkala strukturer sitter starkt i Nigeria, men det rör på sig, berättar han för journalisten Rahima Gambo.

Pakistan

Talibanerna till attack mot tolerant islam
Svenska Dagbladet, 4 september 2017

Över 200 människor har dött i självmordsattentat mot sufiska helgedomar i Pakistan. Talibanrörelsen ser den toleranta sufismen, en mystisk tolkning av islam, som avgudadyrkan och vill utradera sufisternas levnadssätt. Attentaten riskerar att destabilisera hela landet, menar religionsvetaren Kamran Ahmad.

Pakistan skärper lag mot hedersmord 
Göteborgs-Posten, 6 oktober 2016

Pakistans parlament har röstat igenom en lag som bättre ska kunna motverka landets problem med hedersmord, skriver flera medier. Den nya lagen kommer knappt tre månader efter det internationellt uppmärksammade mordet på modellen Qandeel Baloch, som gjort sig känd för att ha ifrågasatt sociala normer och patriarkala strukturer.

Nu är polion på väg bort
Göteborgs-Posten, 21 december 2015

– Är du säker på att inget kommer att hända mitt barn när det tagit de här dropparna? frågar Asmat, en 22-årig mamma som har tagit med sin lille son till hälsokliniken i kvarteret G-9 i Islamabad.

Pakistansk ilska mot extremister
Svenska Dagbladet, 20 december 2014

Pakistan befinner sig fortfarande i sorg efter attacken mot skolan i Peshawar – vakor och minneshögtider hålls i skolor, parker och på marknadsplatser. Ljus tänds och folk ber böner för "de små änglarna" som offren nu kallas. Många människor uttrycker också en djup ilska gentemot dem som de anser vara "talibanernas vänner".

De överlevande sörjer kamraterna
Svenska Dagbladet, 17 december 2014

Dagen efter skolattacken i Peshawar, med 148 döda, sörjde de överlevande eleverna högljutt sina döda klasskamrater. De lovade att fullfölja sina utbildningar och att kämpa mot terrorn. Pakistan försöker nu få hjälp av Afghanistan för att komma åt talibanledaren bakom attacken.

"Massakern ett budskap till Malala"
Svenska Dagbladet, 16 december 2014

När Malala Yousafzai mottog Nobels fredspris visades händelsen live i nästan varenda pakistansk tv-kanal. Hela landet gladde sig och hyllade den kamp som gjort Malala till en global förkämpe för utbildning för barn. I dag befinner sig Pakistan i sorg.

Palestina

Israel och Palestina hotar pressfriheten från två håll
Svenska Dagbladet, 3 maj 2016

På de ockuperade territorierna i Palestina ökar angreppen på journalister. Inga lagar garanterar rätten till information och journalister är ständigt rädda för att skadas eller arresteras.

Peru

Journalister riskerar fängelse för kritik mot politiker
Svenska Dagbladet, 3 maj 2016

I Peru har det på senare tid blivit tydligt att en demokratisk regim inte innebär ett automatiskt skydd av pressfriheten. Två rättsfall visar hur utdaterade lagar mot kriminellt förtal används för att straffa kritiska journalister.

Dags för Peru att välja väg
Göteborgs-Posten, 10 april 2016

Enligt de fyra huvudsakliga opinionsundersökningarna inför presidentvalen i Peru den 10 april kommer det att bli ett tajt upplopp.

Sydafrika

Varför är det vattenbrist?
Forskning & framsteg, 22 november 2015

Trots att många afrikaner lider brist på rent dricksvatten utnyttjas bara 15 procent av kontinentens tillgängliga grundvatten.

Sydsudan
Den bortglömda katastrofen
Göteborgsposten, 2018
Konflikten i Sydsudan – världens yngsta land – är inne på sitt femte år och den humanitära krisen har både intensifierats och vidgats till ofattbara proportioner.

Tunisien

Knagglig väg mot jämlikhet för Tunisiens kvinnor
Svenska Dagbladet, 9 december 2015

I morgon får Tunisiens nationella dialogkvartett Nobels fredspris. En annan organisation som arbetar för demokrati och kvinnors politiska engagemang är nätverket Tha'era. – Det krävs en förändring i både mäns och kvinnors tankesätt, säger Ommezine Khelifa.

Zimbabwe

Här köar de till banken – i flera dygn
Svenska Dagbladet, 11 april 2018

Zimbabwe håller sig inte med en, utan tio valutor — och valutakaos råder i landet. Dagarna med hyperinflation må ara över, men nya presidenten Emmerson Mnangagwa, som efterträdde Mugabe i höstas, har en tuff uppgift i att få ordning på ekonomin.

Min hårda hud har krackelerat
Ottar.se, 7 december 2017

Journalisten Thelma Chikwanha från Zimbabwe åkte till Sverige för att jobba, men efter förföljelse i hemlandet blev det omöjligt att återvända. Från exilen på ett asylboende i Frankrike skriver hon sin historia för Ottar.

Zimbabwes unga har fått nog
OmVärlden, 11 oktober 2016

Den äldre generationen har svikit den yngre. Nu tar ungdomar till gatuprotester och sociala medier för att uttrycka sin frustration över president Robert Mugabes regering. Omfattande korruption är en av orsakerna – nyligen konstaterades att 15 miljarder i diamantintäkter bara försvunnit.

Motståndet mot Mugabe växer i Zimbabwe
Svenska Dagbladet, 6 september 2016

De senaste två månaderna har Zimbabwes regeringsparti Zanu PF mött de hittills hårdaste protesterna under sina 36 år vid makten. I botten ligger frustrationen över en svår ekonomisk situation och president Robert Mugabes politik. Paralleller dras till den arabiska våren.

Sexuella trakasserier och hot mot journalister i Zimbabwe
Svenska Dagbladet, 3 maj 2016

Under den koloniala eran instiftades lagar i Zimbabwe för att hindra journalister från att rapportera om regeringens övergrepp. Trots att den nuvarande regeringen lovat att upphäva de koloniala lagarna använder de 36 år efter självständigheten liknande verktyg för att lägga munkavle på landets media.

Unga kvinnor stoppar barnäktenskap i Zimbabwe
Svenska Dagbladet, 7 mars 2016

Barnäktenskap är vanliga i Zimbabwe, trots att de är emot konstitutionen. Ruvimbo Tsopotsa var 15 år när hennes pappa tvingade henne att gifta sig med en man, som sedan misshandlade henne. Hon vände sig till konstitutionsdomstolen för att få det upphävt – och fick rätt. Nu kan barnäktenskapen stoppas.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />