Tre höga byggnader invid Umeälven.

Foto: Peter Steggo

På gång

Globala Västerbotten

Uppdaterad: 7 september 2018

Den 17 september drar Globala Västerbotten och SEE-hållbarhetsveckan igång, en satsning för att uppmärksamma globala hållbarhetsfrågor lokalt i staden och inspirera till ett globalt engagemang. Varmt välkommen att delta på filmvisning, föreläsning, quiz och mycket mer!

Globala Västerbotten arrangeras i samband med SEE-hållbarhetsveckan och satsningen görs i samverkan med Sida, Umeå kommun och andra lokala aktörer. Hela programmet hittar du på hemsidan för SEE-hållbarhetsveckan

Aktiviteter i urval

Bio "Finding Oscar"
Under mer än tre årtionden genomled Guatemala en väpnad konflikt som resulterade i hundratusentals döda. En pojke vid namn Oscar överlevde en av militärens massakrer för att sedan växa upp hos en av de soldater som dödat hans familj. Filmen följs av ett samtal med Georg Andrén, generalsekreterare på biståndsorganisationen Diakonia, och samtalet leds av Susanna Ahlfors från Sida. Gratis entré och du bokar biljetter via Folkets bios hemsida.

Adress: Folkets Bio, Umeå

Tid: Onsdag 19 september, 18.00-20.30

Inspirationsföreläsning om de Globala målen för företagare
Under denna frukostföreläsning ges en intresseväckande introduktion till hållbar utveckling och Agenda 2030, med fokus på de Globala målens roll för lokal verksamhets- och affärsutveckling. Frågor som tas upp är hur Agenda 2030 berör dig som företagare, riskhantering och möjlighetsmaximering, arbetet i praktiken och trender och exempel på hur andra gjort. Föreläsare är Mia Barkland, vd och senior rådgivare på Trossa AB. Mia är biolog och varumärkesstrateg i grunden, med över femton års erfarenhet av hållbar affärs- och verksamhetsutveckling i många olika branscher. Arrangör: Sida, SEE Hållbarhetsvecka och Umeå kommun

Adress: Rex festsalar, Umeå

Tid: Torsdag 20 september, 07.30-09.00

Gapminder för Dragonskolans elever
Fernanda Drumond, verksamhetschef på Gapminder, kommer att hålla en föreläsning till ca 300 elever på Dragonskolan. Fernanda kommer att bemöta tre stora missförstånd som de flesta har om världens makrotrender idag och presenterar ramverk, modeller och berättelser som hjälper oss att skapa en faktabaserad världsbild.

Adress: Dragonskolan, Umeå

Tid: Torsdag 20 september, 10:00-11:00

Uppdatera din världsbild med Sida på Umeå Universitet
Mångas bild av tillståndet i världen är mörk, trots att väldigt mycket har blivit bättre. Genom quizzet FAKTA ELLER FIKTION kan du testa hur bra koll du har på läget i världen och samtidigt uppdatera din världsbild. Biståndsmyndigheten Sida finns på plats på Umeå universitet i Lindellhallen torsdag 20 september mellan klockan 10.00 och 14.00. Genom quizzet vill Sida utmana studenter och lärare på universitetet och visa på den positiva utveckling som sker i världen. Kom till Lindellhallen och utmana din föreläsare eller studentkompis. Och passa på att fråga Sida om hur svenskt bistånd gör skillnad.

Adress: Lindell-hallen, Umeå Universitet, Umeå

Tid: Torsdag 20 september, 10.00-14.00


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />