Mitt i City-gallerian Karlstad

Foto: Erik Mårtensson

På Gång

Globala Karlstad

Uppdaterad: 11 september 2018

Den 8–21 oktober är globala frågor i fokus när Karlstads kommun tillsammans med Sida arrangerar Globala Karlstad. Låt dig inspireras att agera lokalt och på så vis påverka globalt, både i det stora och det lilla. Varmt välkommen att uppleva utställningar, föreläsningar, global yoga och modevisning! Det mesta är gratis och öppet för alla.

Globala Karlstad sker i år i samband med Glocal filmfestival, en ambulerande filmfestival kring de globala målen för hållbar utveckling. Festivalen gör det globala lokalt och ger världens bästa filmer och Sveriges främsta föreläsare – för vår tids viktigaste åtagande.

Aktiviteter i urval

8 oktober: Invigning med filmfestival och föreläsning

Globala Karlstad inleds med Glocal Film Festival med föreläsning från Gapminder måndagen den 8 oktober på Filmstaden. Dessutom visas filmen Happening som berör de Globala målet Hållbar energi för alla och handlar om hur grön energi skapar arbetstillfällen, är vinstdrivande och får samhällen att växa sig starkare.

Tid: Måndagen den 8 oktober kl.13.00-16.00.
Filmen börjar kl. 13.30 och föreläsningen kl 15.00.
Plats: Filmstaden Karlstad. Fri entré. Det bjuds på fika.

Anmälan görs på glocalfilmfestival.com klicka på Karlstad på kartan. Först till kvarn!

4-18 oktober: Fotoutställningen Survivors

Survivors är ett samarbete mellan UNDP och den svensk-eritreanska fotografen Malin Fezehai, som tagit fotografier i fem afrikanska länder. UNDP arbetar med att förebygga och motverka våldsbejakande extremism.

Dessa porträtt visar modet och styrkan hos människor som byggt upp sina liv igen, trots det fruktansvärda de har genomlevt. UNDP är FN-systemets största organ och arbetar för att utrota fattigdom i alla dess former, förebygga konflikter och uppnå utveckling som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar. I Sverige arbetar UNDP med att sprida kunskap om FN:s arbete och de Globala målen.

Tid: Utställningen pågår 4-18 oktober.
Plats: Karlstad CCC, entréplan. Fri entré.

8-21 oktober: Fotoutställning om Globala målen

Utställning beskriver de 17 globala målen som världens ledare förbundit sig till, för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter i världen. Att lösa klimatkrisen. Att främja fred och rättvisa. Utställningen har tagits fram av svenska FN-förbundet.

Tid: Utställningen pågår dagligen 8-21 oktober.
Plats: Naturum Värmland, Mariebergsskogen, Karlstad. Fri entré.

Lördag 13 oktober kl. 14.00 ordnar Naturum Värmland en presentation om Agenda 2030 och de 17 globala målen, av Heleen de Goey, informatör på UNDP.

10 oktober: Spännande föreläsning och global yoga

Lyssna på en intressant föreläsning med Catarina Rolfsdotter-Jansson om hur du tar hand om dig själv och planeten. Catarina är journalist, författare och yogainstruktör. Hon utgår från sin bok "Handbok för en hållbar människa" .

Direkt efter föreläsningen kan du gå på Globala yoga. Det är en yogaform som passar de flesta då det är en enkel och kravfri yogaform. Yogapasset hålls av instruktörer från KMTI och Actic.  Om du inte har egen yogamatta så finns det att låna.

Tid: Onsdagen den 10 oktober, föreläsningen är klockan 18.00 -19.00.
Yogan är klockan 19.30-20.30.
Plats: Karlstad CCC. Fri entré.

12 oktober: Hållbar modevisning och quiz om världsläget

Fredagen den 12 oktober bjuds det på modevisning i Mitt i City med kända Karlstadsprofiler som mannekänger. Mannekänger är bland andra politikern Anders Tallgren (S), kommunalrådet Monika Bubholz (MP), FBK-spelaren Joakim Nygård, Cecilie och Christer Nerfont från Wermlandsoperan, Linda Johansson från Carlstad Crusaders, Hanna Lindström från Pink Gloves Boxing, Hazel Svensson från Värmland Pridee och Kaiza Karlén, känd längdhoppare från IF Göta. De kommer visar Fairtrade - och miljömärkta kläder, liksom second hand och re:make.

Biståndsmyndigheten Sida medverkar med quiz, där du kan testa hur bra koll du har på läget i världen och samtidigt uppdatera din världsbild. Passa också på att fråga Sida om hur svenskt bistånd gör skillnad.

Tid: Fredagen den 12 oktober kl. 12.00. Utställare kl.11.00-17.00.
Plats: Mitt i City, vid scenen. Fri entré.

Fullständigt program och information om anmälan hittar du på programsidan för Globala Karlstad.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />