Gasklocka Gävle

En av gasklockorna i Gävle.

Foto: Mikael Parkvall

Globala Gävle

Uppdaterad: 12 mars 2018

Gävle är en av åtta Globala Kommuner 2018. Det betyder att Gävle kommun samarbetar med Sida för att nå ut och uppmärksamma globala frågor lokalt. Projektet går under namnet Globala Gävle och kommer att synliggöras under ett antal evenemang under våren med start den 19 mars.

Ett axplock av aktiviteterna:

VR-film Made in Bangladesh

Kliv in i en textilfabrik i Virtual Reality och se hur dina kläder tillverkas! Virtual Reality-filmen Made in Bangladesh tar dig från Gävle till Dhakka på några få minuter och ger dig en unik inblick i den globala textilindustrin. Med filmen vill Sida visa hur det går att minska textilindustrins skadliga miljöpåverkan genom samarbete och modern teknik. Sida-personal finns på plats för att svara på dina frågor och berätta om svenskt bistånd.

VR-filmen visas på invigningen av Hållbarhetsveckan på Skottet Musikteater, måndagen den 19 mars kl 17-20, samt under Miljögalan på Gävle Konserthus lördagen den 24 mars.

Gapminder testar din kunskap om världen

I en interaktiv föreläsning kommer Gapminder att låta deltagarna testa sina kunskaper om utvecklingen i världen, ett test som leder till en kunskapscertifiering. Statistik och siffror kring läget i världen illustreras under föreläsningen på ett tydligt och enkelt sätt med Gapminders lättillgängliga teknik.

Gapminder håller i inspirationsföreläsningen på invigningen av Hållbarhetsveckan på Skottet Musikteater, måndagen den 19 mars kl 17-20.

En hållbar konsumtion - hur gör man?

Hur ser det ut här i världen egentligen och hur kan jag påverka? Välkommen på en inspirerande föreläsning med råd och tips om hur du kan tänka när du shoppar mode eller elektronik. Medveten Konsumtion är en ideell förening med expertkunskap i frågorna och arbetar för att ge dig verktyg - inte dåligt samvete. Generalsekreterare Alexandra Davidsson ger sina bästa råd och tips!

Hon föreläser på Stadsbiblioteket, Cafe Edbom, tisdagen den 20 mars kl 18-19.

Portionen under tian

Hanna Olvenmark är dietist och grundare av bloggen www.undertian.com, som idag är Sveriges största blogg om hälsosam och plånbokssmart mat. Med recept för max 10 kronor per portion och veckomenyer med inköpslistor visar Hanna att alla kan äta hållbart, för hälsan och för miljön. Under den här föreläsningen kommer du att få en mängd konkreta verktyg för hur du får till en mer hållbar matlagning i din vardag.

Föreläsningen hålls på Stadsbiblioteket, Hillbomsalen, onsdag 21 mars kl 18-19.

Gävle Miljögala

Välkommen till Gävle Miljögala! Förutom inspiration, hyllningar och prisutdelningar och klimatsmarta smakupplevelser presenteras hur Gävle utvecklats att bli Sveriges näst bästa miljökommun! Obs! Anmälan krävs.

Gävle Konserthus, lördag 24 mars, kl 17-19.

Gemensamma evenemang för Globala Gävle är:

  • Hållbarhetsveckan, 19-24 mars
  • Miljögalan, 24 mars
  • Earth Hour, 24 mars
  • Europaveckan, maj

Aktiviteter och information om anmälan kommer att fyllas på i kalendariet för Globala Gävle här.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />