utvecklingsforum 2017

Shahira Amin: "We will not be silenced"

Uppdaterad: 23 oktober 2017

I ett samtal med moderatorn Mia Odabas berättade Shahira Amin om de folkliga protesterna på Tahrir 2011 som fick henne att säga upp sig från sitt jobb som programledare och biträdande chef för den egyptiska statliga engelskspråkiga tv-kanalen Nile TV samt hur det är att jobba som journalist i Egypten.

Shahira berättade om det restriktiva klimatet för journalister i Egypten som funnits under en mycket lång tid. När Mubarak-regimen föll 2011 var det många som hade stora förhoppningar och i några månader direkt efter revolutionen rådde en större frihet för landets journalister. Då beslutade Shahira Amin att komma tillbaka till den statliga tv-kanalen. Detta blev dock kortvarigt eftersom censuren snart var på plats igen och hon tvingades säga upp sig ytterligare en gång.

Shahira beskrev dagens situation som mycket restriktiv och klart sämre för landets journalister än innan revolutionen 2011. Egypten är idag rankat på tredje plats över länder som fängslar flest journalister enligt organisationen The Committee to Protect Journalists, CPJ. Ett tiotal journalister sitter fängslade, anklagade för att tillhöra en förbjuden organisation eller för hot mot rikets säkerhet.

Genom sin berättelse belyste Shahira hur dagens journalister i Egypten tystas genom hot och trakasserier eller genom smutskastningskampanjer av säkerhetstjänst eller medier som följer statens agenda. Idag råder i princip bara en röst då både statliga och privata medier fungerar som språkrör för regimen. Shahira berättade om hur hon själv blev indragen i en domstolsprocess av en journalist som anklagade henne för att vara ett hot mot rikets säkerhet.

Samarbete kan vända utvecklingen

Trots den mycket negativa utvecklingen i landet är Shahira Amin optimistisk inför framtiden. Speciellt optimistisk var hon över dagens unga generation som vågat stå emot förtrycket och fortsätter kampen för det fria ordet. Även kvinnorna i Egypten talar nu ut för första gången; mot våld och trakasserier och kräver sina rättigheter på ett sätt som de inte gjort tidigare. Detta trodde Shahira Amin berodde på att barriären av rädsla har brutits.

Inför framtiden framhöll hon att vi alla behöver samarbeta för att kunna skapa en gemensam kraft som kan förändra utvecklingen framöver.

Som svar på frågan om vad Sverige och det internationella samfundet kan göra för att hjälpa de utsatta journalisterna svarade Shahira att det främst krävs erfarenhetsutbyten och utbildning. På så sätt kan egyptiska journalister se ett alternativ för hur saker kan göras för att fortsätta sin kamp för det fria ordet.

Citat

"Det kan inte finnas demokrati utan yttrandefrihet." Shahira Amin, Frilansjournalist, Egypten

"När du väl smakat på friheten finns ingen återvändo." Shahira Amin, Frilansjournalist, Egypten

"Om vi kämpar kommer vi att vinna kampen om det fria ordet." Shahira Amin, Frilansjournalist, Egypten


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän