utvecklingsforum 2017

Anu Kumar: SRHR är en mänsklig rättighet

Uppdaterad: 23 oktober 2017

Anu Kumar, Chief Strategy and Development Officer på Ipas, berättade om deras arbete med sexuell och reproduktiv hälsa, tillgång till preventivmedel och säkra aborter. Passet väckte spontana applåder från publiken och Anu Kumar återkom ofta till vikten av att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter. 

Vissa menar att frågan om abort och preventivmedel är smal, men om kvinnor inte har makt över sina egna kroppar och sexualitet har de väldigt lite makt överhuvudtaget. För att mänskliga rättigheter ska uppnås måste även sexuella och reproduktiva rättigheter uppfyllas.

Kvinnor gör allt de kan för att avsluta oönskade graviditeter. Detta leder till att de tar till farliga metoder och flera kvinnor dör varje år av osäkra abortmetoder.Det finns en global konsensus om att rätten till abort är grundläggande för en fungerande demokrati. Det finns även väl utvecklade och fungerande preventivmedel och abortmetoder. Inget behöver uppfinnas, kvinnor behöver bara ges tillgång till allt detta.

En "gag rule" i USA förbjuder länder som får bistånd från USA att jobba för eller erbjuda abort till sina medborgare. Detta har bakbundit flera länder och organisationer och har lett till att många kvinnor tvingas använda farliga metoder för abort.

Förtryck av kvinnors rättigheter leder till en sämre ekonomi. Om kvinnor arbetar växer ekonomin. Det kan handla om saker som att få köra bil. Om kvinnor inte får köra bil kan de inte ta sig till skola eller jobb – och då kan de inte få en utbildning eller tjäna pengar.

Tillsammans kan vi stå upp mot oppositionen och sprida fakta. Vi behöver göra hål på falsk information som sprids och tillsammans jobba för att kvinnor ska ha makten över sina egna kroppar.

Citat

"Var inte rädda. Det finns en stor rädsla gentemot USA:s regering. Fortsätt att diskutera och var motiverad av din ilska." Anu Kumar, Chief Strategy and Development Officer, Ipas

"Håll ett öga på oppositionen. Möt deras argument, motbevisa deras felaktiga logik och deras lögner. Var kritisk och lär dina barn att vara kritiska." Anu Kumar, Chief Strategy and Development Officer, Ipas


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />