Paneldebatt med Ingrid Törnqvist, utrikeschef SVT och Ginna Lindberg, utrikeschef SR.

Ginna Lindberg, SR, Ingrid Törnqvist, SVT och moderator Per Grankvist diskuterar medias roll i hur vi ska kunna nå de globala målen.

Foto: Peter Sincic

utvecklingsforum 2015

Summering Pass 5 – Medias roll i att nå de globala målen

Uppdaterad: 19 oktober 2015

Medias roll i att nå de globala målen. Paneldebatt med Ingrid Törnqvist, utrikeschef SVT och Ginna Lindberg, utrikeschef SR.

Rollerna var utbytta när det var dags för public services utrikeschefer att bli utfrågade under dagens sista pass – vilken är medias roll i att nå de globala målen? De konstaterade tillsammans att deras ansvar är att ge hela bilden av världen och visa exempel på mer konstruktiv journalistik än att bara göra korta nedslag i världens pågående kris- och konfliktområden.

I korthet, följande ämnen diskuterades

  • Medier, i synnerhet public service, har ett ansvar att ge hela bilden av världen. Och inte bara fokusera på krig och katastrofer.
  • Vi ser en trend av konstruktiv journalistik som lyfter fram personliga berättelser och fokuserar på lösningar snarare än problem.
  • Det är svårt att bevaka utvecklingsprocesser som inte har ett tydligt start och ett slut – media måste bli bättre på att hitta andra grepp för att belysa de här frågorna. Personliga berättelser är ett sådant exempel.
  • Nyhetsundvikarna finns inte – de nås bara på andra sätt än genom traditionella kanaler. Vi når många av dem i sociala medier.
  • När andra medier lägger ner sin utrikesbevakning måste public service satsa ännu mer för att vi ska få fler perspektiv i vår nyhetsbevakning.
  • Redaktioner måste orka vara uthålliga i sin utrikesbevakning. Göra uppföljningar från naturkatastrofer och kriser istället för att bara ägna sig åt ”brandkårsjournalistik”.

Några citat från sessionen

”Vi har en roll att ge en sann bild av världen. Många tror att världen bara består av krig och katastrofer och orkar inte se på nyheter längre. Vi måste också berätta om den positiva utvecklingen och ge sen sannare bild av världen.

Ingrid Törnqvist, Utrikeschef SVT

 

Vi måste också komma ihåg att vårt uppdrag inte är att nå målen. Vi är journalister. Vi granskar hur ni når målen. Och granskar hur arbetet går med de här högt uppsatta målen.”

Ginna Lindberg, Utrikeschef SR

 

”Vi arbetar mer och mer med konstruktiv journalistik, att försöka hitta lösningar och inte bara problem. Att hitta aktörer istället för offer. Det gör vi inte för att få publik, utan för att kunna ge en sannare bild”

Ingrid Törnqvist, Utrikeschef SVT

 

Nyhetsundvikarna? Jag tror inte riktigt att de finns. Många får sin nyhetsförmedling genom sociala medier och vi ska inte underskatta spridningen av exempelvis twitterdebatter.”

Ginna Lindberg, Utrikeschef SR

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />