på gång

Musikhjälpen-vinnare får se klimatarbetet i Burkina Faso

Uppdaterad: 20 april 2016

Den här veckan besöker Lovisa Justusson Lahti Burkina Faso tillsammans med Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo. Lovisa var den som vann den tävling Sida ordnade tillsammans med Radiohjälpen under Musikhjälpen i december. Temat för Musikhjälpen var ”Inga fler klimatflyktingar”.

– Jag ser mest fram emot att få se konkret vad de gör här för att möta klimatutmaningen, till exempel hur man gör för att motverka torka, berättar Lovisa Justusson Lahti.

Att just Lovisa Justusson Lahti, som till vardags studerar på KTH i Stockholm, var den som fick åka med avgjordes i två steg. Först lottades fram bland alla som skänkt pengar i just den insamlingsbössan. Sedan fick hon svara på frågor om Radiohjälpen, bistånd och utveckling, och där hade hon alla rätt.

– På gymnasiet gjorde vi ett projektarbete om internationell utveckling där vi bland annat reste till Bangladesh, så jag kanske har lite mer intresse och kunskap än genomsnittet, förklarar Lovisa Justusson Lahti. 

Syftet med tävlingen är att använda intresset kring Musikhjälpen för att göra det mer känt att svenskt bistånd bidrar till att förbättra möjligheterna för människorna i Burkina Faso, till exempel genom att stödja jordbruks- och vattenprojekt.

– De organisationer vi besöker under veckan är både sådana som får stöd av Radiohjälpens insamlade pengar från Musikhjälpen och sådana som får stöd från oss på Sida, förklarar Joachim Beijmo.

Ett av besöken är därför i samarbete med svenska organisationen Diakonia som bland annat arbetar för att säkerställa vattentillgång och utveckla hållbara jordbruksmetoder för lantbrukare. En effekt av klimatförändringarna är att regnen är oregelbundna och regnmängderna är ojämna. Därför får många problem med torka och jorderosion.

Omställningen till ett mer hållbart och mindre sårbart samhälle kräver också demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och mer inflytande för kvinnor, vilket är andra viktiga arbetsområden såväl för Sverige som för Diakonia.

Burkina Faso styrdes i 27 år av president Blaise Compaoré, men när han ville ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar ännu längre fick folket nog och demonstrerade på gatorna tills han drog tillbaka lagförslaget. Efter ett val 2015, som kunde genomföras bland annat tack vare ett omfattande svenskt stöd, har man nu en ny president och en ny regering. Landet har stora utmaningar men demokratin har utvecklats.

Diakonia har ett omfattande program i Burkina Faso och får stöd både från Radiohjälpen och från Sida. Läs gärna mer om Burkina Faso på deras webbplats.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />