Känd åklagare och antikorruptionsexpert till Sida den 2 november

Uppdaterad: 23 oktober 2015

När: Måndagen 2 november 10.00 – 12.00

Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm, Hörsalen

Måndagen den 2 november kommer den amerikanska åklagaren Robert Appleton till Sida för att tala om sina erfarenheter och insikter i antikorruptionsarbete på internationell toppnivå. Appleton har under många år arbetat för FN och andra internationella organisationer där han har undersökt många allvarliga korruptionsfall och lyckats få fel använda medel återbetalda.

Appleton har bland annat som undersökningschef vid den Globala Fonden mot AIDS, Tuberkulos och Malaria lett viktiga bedrägeri-, mut- och korruptionsundersökningar Burkina Faso, Georgien, Kambodja, Mali, Nigeria och Zambia. Han har också varit ordförande i FN:s specialla antikorruptionsgrupp UN Anti-Corruption Task Force, där han gjort mer än 300 undersökningar och identifierade mer än USD 600 miljoner som var förlorade, fel använda eller stulna, vilka ledde bl.a. till att 47 företag exkluderades från FN-uppdrag och att FN:s inköpschef åtalades.  Appleton skrev dessutom utkastet till FN:s visselblåsarpolicy.

Korruption är ett återkommande problem inom biståndssektorn. Anti-korruptionsarbetet på Sida har hög prioritet och har fått ökad betydelse de senaste åren. Appleton deltar i ett möte på Sidas huvudkontor den 2 november från 10.00 till 12.00 i hörsalen. Efter hans presentation finns det möjlighet att ställa frågor. Mötet kommer att vara på engelska.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />