Skolelev

Foto: Shutterstock/Riccardo Mayer

På gång

Internationella Torget på Bokmässan 2017

Uppdaterad: 3 oktober 2017

Välkommen till Internationella Torget – en mötesplats för all världens frågor – på Bokmässan i Göteborg den 28 september till 1 oktober. De 40 utställarna har utformat ett fullspäckat program med seminarier, samtal och intressanta montrar. Under temat ‟Framåt för 17!" kommer besökarna även att kunna lära sig mer om Globala målen i Lounge 2030, en interaktiv yta i mitten av torget. Självklart kommer Sida att finnas på plats.

Internationella Torget har under sin 15-åriga livstid utvecklats till en viktig mötesplats för att diskutera och samverka kring globala utvecklingsfrågor för bland annat civilsamhället, myndigheter och Bokmässans intresserade besökare. Internationella Torget finansieras av Sida men utformas i samarbete med de aktörer som deltar i nätverket.

Huvudtemat för Bokmässan i år är Bildning, med fokus på bildning som ett redskap för att förstå och navigera i en komplex och konfliktfylld värld. Sida vill genom Internationella Torget tillhandahålla en plats för att lyfta fram mänskliga rättigheter och demokratiska värden i ett hårdnande samhällsklimat.

Sida lyfter bland annat dessa frågor genom sina programpunkter på scenen: om desinformation som ett hot mot demokratin, huruvida samverkan med grannländer kan rena Östersjön samt ett samtal om Sveriges bidrag till fredsprocessen i Colombia. Dessutom anordnar Sida ett seminarium på Bokmässans stora scenprogram om svårigheterna med att hjälpa en krisande omvärld.

Globala målen i fokus

I hjärtat av Internationella Torget kommer årets besökare att mötas av budskapet Framåt för 17! i Lounge 2030 – en yta som förenar alla torgets utställare och visar hur de tillsammans bidrar till en hållbar global utveckling och till att uppnå de Globala målen för hållbar utveckling. I loungen kan den som vill spela på ett lyckohjul för att lära sig mer om de 17 olika målen, samt se hur de utställande organisationerna bidrar till att nå dem. Man kan även få med sig en nytagen bild på sig själv tillsammans med det budskap som man brinner mest för, eller slå sig ner i en skön saccosäck för att ladda batterierna – både mobilens och sina egna.

Även den fotoutställning som kommer att visas i utställningshallen har temat Globala målen. ‟Humans of My world" är framtagen av UNDP Sverige och ger en kort beskrivning av varje mål genom ett porträtt och en personlig berättelse om hur personen bidrar till att uppnå målet.

Kan du inte delta på plats finns möjlighet att följa webbsändningarna av scenprogrammet.

Hela scenprogrammet för Internationella Torget.

 

Sidas seminarieprogram på Internationella Torget

Desinformation – ett hot mot demokratin
Torsdag 28/9 kl. 10.00-10.20
Om alternativa sanningar och propaganda som politiska verktyg och hur vi kan motverka dem. Alternativa sanningar, propaganda, smutskastning och nättroll påverkar inte bara vår roll av verkligheten. De används även som verktyg för att styra den politiska utvecklingen i andra länder. Hur kan vi motarbeta detta och vad betyder Sidas stöd till medier och demokrati i samarbetsländer?
Medverkande: Elsa Håstad, avdelningschef för Europa och Latinamerika, Sida, Anders Lindberg, ledarskribent, Aftonbladet
Moderator: Susanna Ahlfors, Sida
Arrangör: Sida
Se samtalet i efterhand

Från algsoppa till mera torsk – kan samverkan med grannländer rena Östersjön?
Torsdag 28/9 kl. 14.40-15.00
Om resultaten av 20 års svenskt Östersjösamarbete för att minska utsläppen av avloppsvatten från Ryssland, Polen och de baltiska staterna. Hur har det påverkat havet och dess välmående?
Medverkande: Elsa Håstad, avdelningschef för Europa och Latinamerika, Sida, Anders Alm, seniorrådgivare för Östersjön, WWF
Moderator: Susanna Ahlfors, Sida
Se samtalet i efterhand

Sveriges bidrag till fredsprocessen i Colombia
Lördag 30/9 kl. 12.10-12.30
Om Sveriges långa stöd till fredsarbetet och det fredsavtal som nu implementeras i Colombia. Bland annat pratar Annika Otterstedt om sin bok ‟Sverige sår och skördar fred i Colombia".
Medverkande: Annika Otterstedt, Chef för svenskt utvecklingssamarbete i Colombia, Elisabet Hellsten, tidigare ansvarig för svenskt utvecklingssamarbete i Colombia.
Arrangör: Sida
Se samtalet i efterhand

 

Sidas program på Bokmässans stora scen

Svårt att hjälpa en krisande omvärld
Torsdag 28/9 kl. 10.00-10.45
Världen har aldrig befunnit sig i ett sådant akut humanitärt katastrofläge som nu. Inte sedan andra världskriget befinner sig så många på flykt undan krig och konflikt. I flera afrikanska länder är miljontals människor hotade av svält. Samtidigt brottas det humanitära samfundet med stora problem. Insatserna är underfinansierade och det blir allt farligare för biståndsorganisationer och hjälparbetare på plats. Hur ska vi agera? Behöver det humanitära systemet förändras? Hur får vi resurserna att räcka?
Medverkande: Susanne Mikhail, chef för humanitära enhet, Sida, Michaela Friberg Storey, operativ chef för internationella insatser, Röda Korsets, Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare, Läkare utan gränser
Arrangör: Sida 

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />