Internationella Torget 2016

Internationella torget - en mötesplats för all världens frågor.

Foto: Sida

på gång

Internationella torget på Bokmässan 2016

Uppdaterad: 7 september 2016

Välkommen till Internationella torget  – en mötesplats för all världens frågor – på Bok och Bibliotek i Göteborg den 22-25 september. I år kommer de 55 utställarna på plats att genomföra 165 spännande scenprogram på Stora och Lilla scenen, och Sida finns förstås närvarande.

Internationella torget på Bokmässan har utvecklats till en viktig plattform där civila samhället, myndigheter och många fler kan mötas, samverka och diskutera globala utvecklingsfrågor och nå ut till Bokmässans intresserade besökare. Internationella torget finansieras av Sida men utformas i samarbete med de aktörer som deltar i nätverket.

Yttrandefrihet är 2016 års tema för Bokmässan – passande nog när den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Ämnet fokuserar även Sida på i flera av sina programpunkter på Internationella Torgets Stora scen: Om journalisters säkerhet och medias demokratiska roll i konflikt samt När tekniken blir ett vapen och inte ett verktyg. Diskussioner kring hur man kan stödja medier som har en viktig roll i konflikter samt vilken roll företag har som tjänar stora pengar på övervakningsindustrin, trots att deras aktiviteter kan missbrukas i ett land utan demokrati och rättssäkerhet.

På Internationella Torgets Lilla scen, där fokus ligger på bild, filmavsnitt och samtal, kommer också Yttrandefrihetsfrågan att dominera programmet när 23 olika länder blir belysta. Bland annat möter besökarna fristadsförfattaren Mohammed Habeeb från Syrien.

Även nere i stora mässhallen på dess Yttrandefrihetsscen bidrar Sida med en programpunkt torsdag 13.00, där kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltar i ett samtal om journalisters säkerhet och medias demokratiska roll i konflikt, tillsammans med Osama Al Habahbeh och Susanna Inkinen från International Media Support (IMS), som berättar om deras Sidastödda arbete med att öka säkerheten för journalister genom att skapa en plattform som samlar olika aktörer i samhället.

Besökare till Sidas monter kan även testa på möjligheten att följa med till Bangladesh genom virtual-reality-glasögon. Filmen #madeinbangladesh spelas upp i 360 grader vilket gör det möjligt att uppleva besöket i Bangladesh som om man befann sig på plats. Du får se hur produktionen går till i en textilfabrik där Ruma Akther arbetar och hur svenskt bistånd bidragit till att minska vattenförbrukningen och utsläppen av kemikalier. Vill du följa med? Kom till oss i Sidas monter!

Kan du inte delta på plats finns möjlighet att följa webbsändningarna från Stora scenens program.

För hela scenprogrammet på Internationella Torget, klicka här.

 

Sidas seminarieprogram på Internationella torget

Stora scenen

Medias viktiga roll i konflikt
Torsdag 22/9 kl. 15.00-15.20
Om varför medier gör en skillnad i konflikter, vad som görs för att stärka säkerheten hos lokala journalister och om det viktiga samarbetet med Afghansk och Irakisk media för att motverka hatpropaganda. Sida-finansierade International Media Support (IMS) berättar om arbetet på plats.
Medverkande: Osama Al Habahbeh och Susanna Inkinen och, International Media Support (IMS)
Moderator: Susanna Wasielewski Ahlfors,
Arrangör: Sida

När tekniken blir ett vapen och inte ett verktyg
Fredag 23/9 kl. 11.00-11.20
Om övervakning på nätet, företagen som tjänar stora pengar på övervakningsindustrin och aktörerna som försöker få företagen att göra sin verksamhet mer ansvarsfull, och transparent. Det som är en legitim aktivitet i ett land kan missbrukas när det exporteras till ett land utan demokrati och rättssäkerhet.
Medverkande:  Alexandrine Pirlot de Corbion , Advocacy Officer, Privacy International
Moderator: Marcin de Kaminski, policy specialist yttrandefrihet /ICT, Sida
Arrangör: Sida

Unga röster för de globala målen
Fredag; 23/9 12.20-12.40
Dagens unga är den första generationen som kan utrota fattigdom och stoppa klimatförändringarna. Hur kan man bäst engagera dem, vilken är utbildarnas roll och vad kan göras på regeringsnivå?Medverkande: Gustav Fridolin, Utbildningsminister, Saida Charafi, lärare, Angeredsgymnasiet, Björn Fondén, student
Moderator: Susanna Wasielewski Ahlfors
Arrangör: Sida

Lilla scenen

Bildvisning Tanzania
Fredag 23/9  10.30-10.55
Josef Alm från Sida Alumni berättar om ungdomar, inflytande och politik i Tanzania, med bildvisning.
Arrangör: Sida Alumni

Om yttrandefriheten i Syrien
Fredag 11.30-11.55
Stavangers fristadsförfattare Mohammad Habeeb i samtal med Helge Lunde, The International Cities of Refuge Network, ICORN.
Arrangör: Internationella torget/ICORN och Sida

Bildvisning Tanzania
Söndag 25/9  14.30–14.55
Josef Alm från Sida Alumni berättar om ungdomar, inflytande och politik i Tanzania, med bildvisning.
Arrangör: Sida Alumni


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />