Bokmässan 24-27 september

Foto: Internationella torget

På gång

Internationella torget på bokmässan 2015

Uppdaterad: 28 september 2015

Internationella torget på bokmässan i Göteborg den 24-27 september.

Se de inspelade seminarierna från Stora scenen i efterhand. 

 

Välkommen till en mötesplats för all världens frågor på Internationella torget på Bok och Bibliotek i Göteborg den 24-27 september! I år kommer över 150 spännande scenprogram att äga rum och vi finns givetvis på plats för personligt möte i Sidas monter.

Under sin drygt tioåriga livstid har Internationella torget på bokmässan utvecklats till en viktig plattform där civila samhället, myndigheter med flera kan mötas, samverka och diskutera kring globala utvecklingsfrågor. Internationella torget finansieras av Sida men utformas i samarbete med de aktörer som ingår i nätverket.

Sida uppmärksammar i år särskilt det humanitära arbetet och erbjuder besökare till Sidas monter möjligheten att följa med på en rundtur i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Genom virtual-reality-glasögon spelas filmen upp i 360 grader vilket gör det möjligt att uppleva lägret som om man befann sig på plats. Tolvåriga Sidra visar dig runt och berättar om hur det är att leva där. Vill du följa med? Kom till oss i Sidas monter!

Yttrandefrihet är ett av årets teman för Bokmässan, och det fokuserar Sida på i flera av sina programpunkter på stora scenen. I takt med att internet växer som främsta informationskanal förvärras samtidigt säkerhetssituationen för dess nyhetsförmedlare. Journalister blir fängslade, repression på nätet och civila som lever i rädsla för repressalier om de uttrycker sina åsikter. Hur fritt är egentligen det fria ordet? Vad händer med yttrandefriheten när journalister och människorättsaktivister övervakas digitalt och hotas för att ha tagit del av en mänsklig rättighet? Och hur påverkas möjligheterna till debatt?

Vi diskuterar även den dubbla utsatthet det innebär att vara kvinna, kräva sina rättigheter och engagera sig, och de hot och förföljelser det medför, samt kvinnors viktiga roll vid förhandlingsbordet i Afghanistan.

Kan du inte delta på plats finns möjlighet att följa webbsändningarna.

Sidas seminarieprogram på Internationella torget

Stora scenen

Yttrandefrihet, trots nätcensur och övervakning?
Torsdag 24 september kl 11.20 – 11.40.
Samtidigt som Internet växer som informationskanal förvärras säkerhetssituationen för nyhetsförmedlare och MR-aktivister. Sydostasien är en region där repression på nätet ökar.
Medverkande: Brittis Edman, Civil Rights Defenders, Marcin de Kaminski, Sida och Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser
Moderator: Susanna Wasielewski Ahlfors, Sida
Arrangör: Sida

“De förföljer och mördar oss”
Fredag 25 september kl 14.00 – 14.20.
Att vara kvinna och ställa krav på rättigheter innebär dubbel utsatthet. Situationen för kvinnoorganisationer förvärras i världen; hur påverkar det demokrati och jämställdhet?
Medverkande: Åsa Eldén, ämnesföreträdare jämställdhet, Sida och Christina Hagner, kommunikationschef, Kvinna till Kvinna
Moderator: Susanna Wasielewski Ahlfors, Sida
Arrangör: Sida

Breakfast seminar – Women´s rights at the center of negotiations!
Söndag 27 september kl 9.15 – 10.00.
In Afghanistan, as in all conflicts, women’s rights and participation risk to become an instrument in the game at negotiations. Despite the fact that women’s participation is a necessity for sustainable peace. Breakfast included!
Medverkande: Engella Ameri, social scientist and former employee of the UN Assistance Mission to Afghanistan, Marianne von Malmborg, gender specialist, Sida, Anna-Karin Johansson, Secretary general, Swedish Committee for Afghanistan
Moderator: Valter Vilkko, 1325 Policy group
Arrangör: Svenska Afghanistankommittén och Sida

Lilla scenen

Livet på flykt från Mali
Tors 24 september kl 15.30
Al Hader Agazar är en av många Malier som flytt till Burkina Faso. Hur ser livet ut i flyktinglägret, vad saknar han mest och vad gör biståndet för nytta?
Susanna Wasielewski Ahlfors, Sida, visar bilder från sitt besök och berättar.
Arrangör: Sida

Krossade stereotyper i Afghanistan
Fredag 25 september kl 12.30.
”Min tid utomlands har krossat stereotyp efter stereotyp”. Linda Nyström berättar och visar bilder. Hon ingår i programmet Sida Alumni med studenter med kunskap om utvecklingsfrågor och svenskt bistånd. Linda Nyström har gjort praktik i Afghanistan, uppsats i Botswana, bott i Mexiko och även rest i Indien, Guatemala och Sydafrika.
Arrangör: Sida Alumni

Afghanistan: Krossad stereotyp
Söndag 27 september kl 14.00.
”Min tid utomlands har krossat stereotyp efter stereotyp”. Linda Nyström berättar och visar bilder.
Hon ingår i programmet Sida Alumni med studenter med kunskap om utvecklingsfrågor och svenskt bistånd. Linda Nyström har gjort praktik i Afghanistan, uppsats i Botswana, bott i Mexiko och även rest i Indien, Guatemala och Sydafrika.
Arrangör: Sida Alumni


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />