Collage med sju små bilder på bla publik vid seminarier, panel på scen, folksamling utomhus, en fotoutställning.

Foto: Sida

Tidigare evenemang

Almedalen 2016

Uppdaterad: 17 juni 2016

Var: Donnersgatan 6, Visby

När: 3:e - 7:e juli

Arrangör: Sida i samarbete med över 40 organisationer

ur får vi till en hållbar utveckling i världen? Hur kan Sverige bidra till detta? På Sverige i världen diskuteras några av vår tids största utmaningar, som fattigdom, global hälsa, fred, miljö och klimat.

Sida är huvudarrangör för platsen Sverige i världen på Donnersgatan 6 i Visby under Almedalsveckan. Sverige i världen fungerar som ett torg med en seminariescen, utställningar, kafé och mötesytor dit alla som är intresserade av internationella frågor är välkomna.

Seminarieprogrammet innefattar över 40 seminarier om frågor som rör en mängd olika områden, exempelvis klimat och miljö, fattigdomsbekämpning, digitalisering, feminism, mänskliga rättigheter, migration, Mellanöstern, mm. I år har vi ett särskilt fokus på implementeringen av de Globala målen för hållbar utveckling, som antogs av alla världens länder i september 2015. Samtliga seminarier webbsänds live via Sverige i världens webbsida.

Sverige i världen arrangeras av Sida tillsammans med över 40 andra organisationer.

#mittmål

#mittmål är fotoutställningen som växer fram både fysiskt på Sverige i världen och digitalt för att sprida kunskap om de Globala målen. Den arrangeras av Sida.

Sida vill i år särskilt uppmärksamma de Globala målen för hållbar utveckling som världens länder antog i FN i höstas. Under veckan i Visby kommer 17 kända Almedalsprofiler visa upp vilket av de Globala målen för hållbar utveckling som de brinner lite extra för. En ambassadör om dagen kommer att lanseras med start fr o m den 17 juni. Är du på plats i Visby kan du bidra genom att ta en bild med dig själv och just ditt mål och bidra till den fotovägg som byggs upp på Sverige i världen. Välkommen att besöka oss där!

Sverige i världen arrangeras av biståndsmyndigheten Sida tillsammans med över 40 andra aktörer.

Sidas seminarier

Måndag den 4 juli

11.00-11.45

Vilken nytta gör insatserna för fred i Mellanöstern?

Väpnade konflikter i Syrien, Libyen, Irak och Jemen fortsätter att döda, skada och tvinga människor på flykt. Omvärlden har en skyldighet att leva upp till internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Samtidigt har andra länders inblandning i t.ex. Irak och Libyen ofta gjort mer skada än nytta. Militär intervention har ställts mot att ”göra ingenting”, men vilka är alternativen? Hur kan biståndet och internationella diplomatiska förhandlingar stödja övergången till fred? Vilket ansvar har det internationella samfundet för att säkra mänskliga rättigheter i regionen?

Medverkande: Anders Kompass, chef, OHCHR, FN:s kontor för mänskliga rättigheter; Ewa Werner-Dahlin, avdelningschef, Sida; Bitte Hammargren, redaktör, Utrikesmagasinet. Moderator är Nathalie Besèr.

 

Läs referatet från seminariet.

Se seminariet i efterhand.

 

Tisdag den 5 juli

13.00-13.45

Migrationens bidrag till svensk utvecklingspolitik – exemplet Somalia 

Idag finns över 250 miljoner migranter i världen, det högsta antalet någonsin. I FN:s nya utvecklingsmål (Agenda 2030) lyfts migrationens positiva bidrag till tillväxt och hållbar utveckling fram. Bara i Sverige finns flera hundra civilsamhällesorganisationer med somalisk anknytning. Hur kan dessa tas tillvara inom biståndet och användas som en kraft i att återuppbygga landet, och hur kan andra aktörer i Sverige bidra för att potentialen ska förverkligas? Representanter från myndighet, civilsamhälle, näringsliv och den somaliska diasporan diskuterar. Seminariet arrangeras tillsammans med Forum Syd.

Medverkande: Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Sida; Lisa Sjöblom, generalsekreterare, Forum Syd; Abukar Omarsson, Senior Economist Finansdepartementet Förbundsrepubliken Somalia; Rhoda Elmi, apotekare och egen företagare. Moderator är Lisa Pelling, utredningschef Arena Idé.

 

Läs referatet från seminariet.

Se seminariet i efterhand.


Onsdag den 6 juli

11.00-11.45

Globala målen: Företagens nya affärsidé?

Vilken är näringslivets roll på den nya utvecklingsagendan, Agenda 2030: Aktivist för utvecklingsfrågorna, samhällsutvecklare eller profitör? Är det en bra affär att rädda världen? Näringslivets roll blir allt tyngre och viktigare för den nya hållbara utvecklingsagendan. Den behövs för att vi ska nå de Globala målen för hållbar utveckling. Men vilken roll och vilket ansvar har företagen? Kan de ta efter CSO-ernas roll och driva frågor som mänskliga rättigheter i jobbsammanhang, anständiga arbetsvillkor och hälsofrågor för anställda? Var går gränsen idag och vilka gränser kan tänjas? Vad innebär ”shared values” i utvecklingssammanhang? Hur stor är skattefrågan som hållbarhets- och utvecklingsfråga?

Medverkande: Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Sida, Henrik Henriksson, vd, Scania, Kerem Yazgan, hållbarhetschef, Axel Johnson, Oskar Ernerot, ombudsman, LO, Sara Nordbrand, hållbarhetschef, Svenska kyrkan, Sara Winroth, hållbarhetschef, Lindex, Henrik Svedman, landschef IKEA Sverige. Moderator är Karin Svensson, Sida.

Välkommen till Sverige i världen – Almedalens mötesplats om Sveriges roll för utvecklingen i världen!


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />