Peter Mossop från Civil Rights Defenders talade på Sidas seminarium om romerna.

Peter Mossop från Civil Rights Defenders talade på Sidas seminarium om romerna.

Foto: Sida

MR-dagar 15-16 november

Kosovos romer – brickor i ett politiskt spel

Uppdaterad: 23 maj 2014

Hur är situationen för romerna i Kosovo, Europas yngsta land? Sida och Civil Rights Defenders arrangerade ett seminarium som belyste frågan och tog upp Sidas arbete för att stärka de mänskliga rättigheterna för romerna .

Sida och Civil Rights Defenders arrangerade ett seminarium om situationen för romerna i Kosovo, Europas yngsta land. Många länder i Västeuropa, däribland Sverige, skickar nu tillbaka romer som har sökt asyl. Kriget är visserligen slut sedan tio år, men de romer som återvänder tvingas leva under mycket svåra villkor.

- Romerna är en diskriminerad grupp över hela Europa men situationen i Kosovo är speciell eftersom Kosovo dels är det fattigaste landet i Europa och dessutom saknar en fungerade rättsstat, säger Peter Mossop från Civil Rights Defenders.

 Sida bidrar till att stärka de mänskliga rättigheterna för romerna i Kosovo tex med att bygga bosättningar och skapa arbetstillfällen. Tex har ett tvätteri etablerats där kvinnor fått jobb och även inom kommunen har flera romer fått arbete. Sida stöder också utbildning för ungdomar så att de lättare kan ta sig in på arbetsmarknaden.

 - Kosovos kapacitet att ta emot flyktingar är mycket dålig, säger Mats Sundgren från Sida som nyligen arbetat i Kosovo. Den kapaciteten man har gynnar serberna. Det finns ingen som för deras talan och detta gör romerna till den mest marginaliserade flyktingar.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />