MR-dagar 15-16 november

Seminarier och debatter

Uppdaterad: 23 maj 2014

Antalet demokratier ökar i världen idag men ännu lever miljontals människor i maktlöshet. Vi arrangerar två seminarier under MR-dagarna, ett på måndagen och ett på tisdagen.

Hur driver vi rättighetsbaserat bistånd? – en workshop

Måndag 15 november 15:30-17:00, Bryggaren M35

Brist på respekt för mänskliga rättigheter föder fattigdom. För att ett folk ska kunna lyfta sig ur fattigdom krävs frihet från förtryck. Därför är demokrati och mänskliga rättigheter centralt i alla svenska biståndsinsatser. Hur arbetar Sida konkret med detta? Hur gör Forum Syd?  

Under denna workshop vrider och vänder vi på rättighetsperspektivet: Vad innebär det? Hur bidrar det till utveckling? Som deltagare får du möjlighet att i mindre grupp diskutera ett konkret projekt och se hur projektet förändrades när det genomfördes med ett rättighetsperspektiv.  

Arrangör: Sida och Forum Syd.  

Medverkande: Anna Lindqvist, metodutvecklare på Forum Syd Helena Bjuremalm och Helena Lagerlöf, Policy Specialister på Sida

Läs några reflektioner från workshopen.   

Kosovos romer – brickor i ett politiskt spel

Tisdag 16/11, 13:00-13:30, Forum. Fri entré.

Hur är situationen för romerna i Kosovo, Europas yngsta land? Många länder i Västeuropa, däribland Sverige, skickar nu tillbaka romer som har sökt asyl. Kriget är visserligen slut sedan tio år men de romer som återvänder tvingas leva under mycket svåra villkor. En del hamnar i den delade staden Mitrovica där de blir en bricka i ett politiskt spel mellan Serbien och Kosovo. Här finns läger där romerna bott i tio år utsatta för allvarlig förgiftning från blyslagg. Åttio människor i lägren beräknas ha dött hittills och många har allvarliga skador, framför allt barn. Internationella organisationer har länge blundat för situationen men på senare tid har kraven på en lösning ökat.  

Arrangör: Sida och Civil Rights Defenders  

Medverkande: Mats Sundgren, som arbetat för Sida i Kosovo. Peter Mossop, Civil Rights Defenders i Kosovo  

Mer om seminariet.   


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />