NYHET

Sida beslutar att gå vidare med det humanitära stödet till Oxfam

Uppdaterad: 12 mars 2018

Sida har beslutat om ett nytt treårigt humanitärt stöd till den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Beslutet om stödet sköts i februari upp i avvaktan på svar från organisationen hur man hanterat de uppmärksammade fallen av sexuellt utnyttjande på Haiti 2011.

- Vi tog omedelbart kontakt med Oxfam och begärde information om vilka åtgärder man vidtagit sedan dessa händelser ägde rum, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära bistånd. Oxfam har kunnat visa att man har starka regler och rutiner som fungerar i praktiken.


Stödet till Oxfam löper under tre år och är på totalt 104 miljoner kronor. Det är planerat att nå över 280 000 människor med bland annat akut livräddande insatser som mat och vatten; men också mer långsiktigt humanitärt bistånd som jordbruksredskap och att bygga upp system för bättre samordning av det humanitära biståndet. Fem länder omfattas av stödet: Demokratiska Republiken Kongo, Irak, Algeriet, Centralafrikanska Republiken och Tchad.


- Det här beslutet är väldigt viktigt för de hundratusentals människor som får hjälp av Oxfam, säger Susanne Mikhail Eldhagen. Oxfam är en i grunden bra organisation som gör ett imponerande jobb. Vi vet att de tar de här frågorna på allvar.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />