Prideflagga

På lördag 4 augusti går Sida-anställda i Prideparaden för att uppmärksamma dem som inte själva har möjlighet att delta. I många av det svenska biståndets samarbetsländer är det förbjudet att älska vem man vill.

Foto: Sida

Sida går i Prideparaden för dem som inte själva har möjlighet att delta

Uppdaterad: 31 juli 2018

EuroPride 2018 hålls i Stockholm och Göteborg i juli och augusti. I många av Sidas samarbetsländer är det förbjudet att älska vem man vill. Därför kommer Sida-anställda att gå i Prideparaden i Stockholm för att uppmärksamma dem som inte själva har möjlighet att delta. 

Sida arbetar för hbtq-personers rättigheter runt om i världen.

Tre exempel på stöd till hbtq-organisationer:

  • I Moldavien är motståndet mot personer med normbrytande sexualitet eller könsidentitet stort. Den Sida-stödda organisationen GenderDoc-M arbetar med att öka medvetenheten om sexuell läggning och könsidentitet, driva påverkansarbete om hbtq-personers rättigheter, samt sprida information för att förebygga HIV/aids och sexuellt överförbara sjukdomar. Organisationen anordnar även den årliga Moldova Pride. Sida stödjer organisationen med 4,9 miljoner kronor mellan 2018 och 2021.

  • I Zimbabwe är diskrimineringen mot hbtq-personer utbredd på grund av både repressiv lagstiftning och religiösa och kulturella normer. Exempelvis möts hbtq-personer i vården ofta av personal som saknar erfarenhet om de specifika problem som rör hbtq-personer. I flera fall diskrimineras även hbtq-personer av vårdpersonal. Därför stödjer Sida organisationen Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ) som bland annat arbetar med att förbättra hbtq-personers tillgång till vård samt sexuella och reproduktiva rättigheter. Sida stödjer GALZ med 2,5 miljoner kronor mellan 2018 och 2021.

  • För att bekämpa diskriminering och främja inkludering i Ukraina stödjer Sida ett projekt i landet som bland annat går ut på informationsspridning kring hbtq-personers rättigheter. I projektet deltar beslutsfattare i parlamentet, nationella ledare i mediasektorn och civilsamhällesorganisationer som arbetar med jämställdhet och hbtqi-personers rättigheter. Sida stöder projektet i Ukraina med 29 miljoner kronor mellan 2017 och 2020.

Temat för Sida i år är att uppmärksamma situationen för hbtq-personer i öst. Diskrimineringen mot hbtq-personer är utbredd i Sidas partnerländer i östra Europa, där hbtq-aktivister utsätts för verbala och fysiska angrepp. I Moldavien har organisationers lokaler utsatts för vandalisering och i Armenien har barer blivit attackerade med eldbomber.

Lördagen den 4 augusti går Sida-anställda i Prideparaden för att uppmärksamma dem som inte har möjlighet att delta.

Sida arrangerar tillsammans med RFSL ett seminarium om transaktivism i östeuropa. Det hålls kl. 15:00, fredagen den 3:e augusti på Kulturhuset.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />