Fyra panelister på ett seminarium om Jemen i Almedaln 2018.

Afrah Nasser, prisbelönt journalist från Jemen; Susanne Mikhail, Bitr avdelningschef, Sida samt Michaela Friberg Storey, internationell insatsledare, Svenska Röda Korset på Sidas seminarium om krisen i Jemen under Almedalsveckan, 2018.

Foto: Maxime Wallström/Global reporting

Konflikten i Jemen är ett glömt krig

Uppdaterad: 5 juli 2018

Kriget i Jemen är i dag världens största humanitära kris. Det krävs stora ansträngningar för att ens få in humanitärt stöd och förnödenheter i det konfliktdrabbade landet. Ändå lyser kriget i Jemen med sin frånvaro i tidningarnas rubriker.

80 procent av Jemens befolkning är behov av humanitärt stöd och miljontals människor har tvingats fly sina hem. Bilden av situationen i Jemen som målas upp av paneldeltagarna på Almedals-seminariet “Why should we care about Yemen?” arrangerat av Sida och FOI, är mörk. Men ändå är det sällan som rubriker om kriget i Jemen når oss.

– Konflikten i Jemen är absolut ett glömt krig. Jämfört med konflikterna i till exempel Syrien, Irak och Somalia så får Jemen betydligt mindre utrymme i media. Men antalet människor som är i behov av akut humanitärt stöd är oerhört stort, och därför är det viktigt att media faktiskt lyfter det, säger Susanne Mikhail, enhetschef för Humanitärt stöd på Sida, som medverkade på seminariet.

Medverkade gjorde också den svensk-jemenitiska och prisbelönta journalisten Afrah Nasser. Att Jemen inte är lika synligt i media jämfört med till exempel Syrien menar hon även beror på situationen i landet – för många jemeniter är det nästintill omöjligt att komma ut ur Jemen.

– Jag hade inte varit här om det inte vore för att jag också är svensk medborgare. Det är viktigt att förstå att många jemeniter är instängda och hur alla stridande parter hindrar journalister och privatpersoner att nå ut till internationella aktörer. Allt detta förhindrar människors berättelser att komma ut från Jemen, säger Afrah Nasser.

Kriget i Jemen är komplicerat – de stridande aktörerna är många och fragmenterade. På ena sidan står huthimilisen och på den andra: regeringstrupperna allierade med en internationell koalition ledd av Saudiarabien. Därtill finns flera andra stridande aktörer som försvårar situationen i landet.

Samtidigt ligger Jemen på en geopolitiskt strategisk plats med tillgång till flera viktiga hamnar. Just nu pågår en offensiv i staden Hodeidah som är en viktig införselhamn för mat, bränsle och annan nödhjälp. Om denna trafik stoppas av pågående konflikt så finns det en stor risk för att den humanitära krisen förvärras ytterligare.

Enligt Michaela Friberg Storey, internationell insatschef på Röda Korset, är det mycket svårt att få in humanitärt stöd i landet – det tar lång tid och blir allt dyrare.

– Jemen var redan innan kriget ett av de fattigaste länderna i regionen och det finns i princip ingen inhemsk produktion av livsmedel i dag. När vi inte får in mat genom till exempel Hodeidah, så får det stora konsekvenser, säger Michaela Friberg Storey.

 Globalt sett har det skett en stor förändring när det kommer till strukturen hos motståndsrörelser och mindre väpnade grupper, menar Susanne Mikhail. Tidigare var de flesta väpnade grupper politiskt drivna, hade interna strukturer och hierarkier – så som till exempel FARC och ETA. Detta gjorde det relativt enklare för humanitära aktörer att förhandla till sig tillträde till annars stängda områden.

– Men i dag saknar många av rörelserna dessa hierarkier och är mer fragmenterade. Det gör att det är färre grupper som ger humanitära aktörer obegränsad tillgång till områden som de kontrollerar. Det humanitära stödet måste därför bedrivas med andra strategier, säger Susanne Mikhail.

Röda Korsets Michaela Friberg Storey håller med om att förhandlingsläget många gånger är svårt när det gäller att få tillgång till områden som kontrolleras av väpnade grupper.

– Vi har inga “no go-zones”, vi försöker att förhandla till oss tillgång även till de mest utsatta områdena. Ibland lyckas vi inte, men vi försöker eftersom det är oerhört viktigt att vi är i just dessa områden där det oftast är störst brist av till exempel mat, bränsle och mediciner.

Tidigare i veckan meddelade Sida att ytterligare 300 miljoner kronor i humanitärt stöd kommer att allokeras till världens största kriser. Jemen tilldelades 60 miljoner kronor. Sidas humanitära arbete i Jemen har fokus på näring, hälsa och vatten och sanitet. Susanne Mikhail menar också att det är viktigt att stärka samhällets egen kapacitet för återuppbyggnad – genom att stärka människors möjlighet att försörja sig, förbättra infrastrukturen som förstörts i konflikten och att arbeta för att konvertera ekonomin från en krigsekonomi till en konstruktiv och formell ekonomi.

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />