Rohingya Cox's Bazar

Foto: WFP/Saikat Mojumder

Nyhet

Ett år efter flykten: Rohingyer kvar i världens största flyktingläger

Uppdaterad: 24 augusti 2018

I augusti 2017 tvingades hundratusentals rohingyer på flykt från Myanmar till Bangladesh. Ett år senare lever de fortfarande i limbo i världens största flyktingläger. Nu planerar Sida för långsiktiga insatser för att ge flyktingarna ett värdigt liv.

Det har det gått ett år sedan hundratusentals människor tvingades på flykt från delstaten Rakhine i Myanmar till grannlandet Bangladesh. Det var folkgruppen rohingyas som flydde från övergrepp och våld.

Mer än en halv miljon människor kom till Bangladesh under en och en halv månad, vilket satte hård press på de samhällen nära gränsen som tog emot dem. Flyktingarna berättade om fasansfulla händelser, om hur familjemedlemmar blivit avrättade framför deras ögon, våldtagits eller försvunnit.

Världens största flyktingläger

Ett år senare är Cox's Bazar i Bangladesh världens största flyktingläger. Enligt FN befinner sig cirka 900 000 rohingya-flyktingar från Myanmar i Bangladesh, varav drygt 700 000 har kommit under det senaste året. Endast en tredjedel av det internationella stöd som FN har efterlyst har samlats in. Sommarens monsunregn och överbefolkningen av flyktinglägren har gjort situationen svår för de familjer som bor i lägren.

– Platsen där flyktinglägret ligger är mestadels kuperad, det saknas ett hållbart vägnät och efter att stora skogsområden har huggits ner har det skapats nya vattenflöden. På grund av bristen på land är det svårt att utvidga lägret, säger Frederik Frisell, humanitär samordnare på Sida.

Drygt 300 miljoner kronor i akut stöd

Sida har under det senaste året bidragit med 320 miljoner kronor i humanitärt stöd till rohingyerna – främst i Bangladesh men även i Myanmar. Pengarna har gått till vatten och sanitet, utdelning av mat, att skydda människor från övergrepp och att distribuera gas att använda till matlagning.

– Att samla in ved är ofta osäkert för kvinnor och att köpa ved är dyrt. Det är skadligt för hälsan att elda inomhus, och det bidrar till lerskred när skogen försvinner. Gas, däremot, finns i överflöd i Bangladesh och är billigare att använda, säger Frederik Frisell.

Ökat fokus på långsiktig utveckling

Rohingyerna befinner sig i limbo och kan i dagsläget inte återvända hem. Internationella organisationer saknar i stort sett tillträde till norra Rakhine State och det finns inga garantier för att människor får återvända till den plats de tidigare bodde på.

Efter att inledningsvis ha bidragit med akut, livräddande stöd planerar Sida därför även för mer långsiktiga insatser, för att skapa förutsättningar för flyktingarna att leva ett värdigt liv i Bangladesh. I april 2018 tilldelade regeringen Sida 300 miljoner kronor extra för att under 2018-2020 arbeta långsiktigt med både rohingyer och de ofta fattiga samhällen som har tagit emot flyktingar. Det är viktigt att även värdsamhällena får stöd, för att undvika spänningar och ge alla en chans till bättre levnadsvillkor.

– I modern tid har vi sällan skådat en så stor grupp människor som flytt på så kort tid. Bangladesh har agerat på ett sätt som få andra länder skulle göra, genom att ta emot så många på så kort tid, säger Anders Öhrström, biståndsråd vid Sveriges ambassad i Bangladesh.

Sidas långsiktiga insatser i gränsområdet

Hälso- och sjukvård Preventivmedel, barnavård, mödravård, mental hälsa.

Vatten, sanitet och hygien Latriner, dricksvatten, tvättmöjligheter.

Sophantering Hantera och återvinna sopor för att undvika sjukdomar och miljöproblem.

Barnvänliga platser Center för barn där de kan leka och känna sig trygga.

Kvinnocenter Ger kvinnor och flickor hälsovård och rådgivning, samt stöd till våldsutsatta.

Bostäder Förstärkning av bostäder så att de står emot väder och vind.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />