Free diving world champion Umberto Pelizzari, raised a flag to represent Goal 14, Life Below Water, off the coast of Formentera.

Världsmästaren i fridykning Umberto Pelizzari håller upp en flagga som representerar det Globala målet 14 som handlar om livet under ytan.

Foto: Enric Sala

NYHET

Många vill engagera sig för de Globala målen

Uppdaterad: 15 september 2017

Vad har Kriminalvården, Clowner utan gränser och Gislaveds kommun gemensamt? Jo, de kommer alla att uppmärksamma de Globala målen för hållbar utveckling lite extra. 

Världens länder har enats om 17 Globala mål för hållbar utveckling. Målen ska nås till år 2030, men för att lyckas krävs att alla engagerar sig och bidrar. Genom Sida har det därför gått att söka pengar till aktiviteter som bidrar till ökad kännedom och engagemang.

Sidas femte utlysning lockade 111 aktörer att söka och 21 av dem beviljas nu pengar till kommunikationsaktiviteter som ska få fler att engagera sig för en bättre värld.

– Vi fick in rekordmånga ansökningar och konkurrensen var verkligen hård. Det är roligt att intresset är så stort och att många vill bidra, säger Kerstin Widell, samordnare på Sida.

När de Globala målen är uppnådda ska vi bland annat ha utrotat fattigdomen, fått fredliga samhällen, bekämpat klimatförändringarna, uppnått jämställdhet och alla ska ha tillgång till god utbildning. Ingen ska lämnas utanför.

Om det blir fler möjligheter att söka pengar är ännu inte klart, men håll gärna utkik här på sida.se.

Beviljade ansökningar september 2017

Aktör

Aktivitet

Clowner utan Gränser

Fredliga och inkluderande skolor - ett arbetsmaterial kopplat till serietidningen Gränslöst mod. Fokuserar på flyktingskapets ofrivillighet.

Föreningen Filmcentrum

2017 för sjutton! Filmfestival och samtal om mänskliga rättigheter med fokus på de Globala målen. Vänder sig till skolelever i alla åldrar. 

Gapminder Foundation

Gapminder kopplar sitt material till de Globala målen för hållbar utveckling. Visualiseringar tas fram och en lärarhandledning länkas till dessa.

Gislaveds kommun

En folder med information om Agenda 2030 och de Globala målen delas ut till samtliga hushåll i kommunen. Extra fokus på de mål som kopplar till det lokala arbetet i kommunen. 

Global Reporting

Temasatsning kring de Globala målen på arabiska i samtliga kanaler som medierna OmVärlden och Al-kompis förfogar över.

Global Utmaning

Digital världskarta med goda exempel på Globala målens genomförande med exempel från städer såsom Nairobi, New Delhi, Los Angeles och Stockholm.

Gotlands idrottsförbund

Hållbarhetskvällar och workshops kring de Globala målen, som tillsammans med målgruppen undersöker och skapar den optimala platsen för fysisk aktivitet och välbefinnande. 

Futebol da Forca

Fotbollar med de Globala målen, samtal och idéer som   sammanställs och dokumenteras. Blir sedan en film som sprids genom sociala medier.

Kriminalvården

Inspirationsdag för kökspersonal och informationsmaterial om Globala målen kopplat till livsmedel och kost. Ett häfte tas fram som bland annat kan användas i studiecirklar av Kriminalvårdens klienter.

Naturskyddsföreningen 

Nytryck av affischer om Globala målen. Dessa är gratis och kan beställas av lärare för att sätta upp dem i sina klassrum.

Naturvårdsverket

Animerad film som på tre minuter ger en överblick av miljömålen och de Globala målen. Sprids genom digitala kanaler, användas i undervisning och visas på event.

SCB

Korta animerade filmer om hur Sverige lever upp till målen i Agenda 2030, samt en trycksak/vykort att dela ut på mässor/event.

Sjöbo kommun

Tillsammans med barn och ungdomar skapas fyra korta filmer för barn på lågstadiet, med förslag på konkreta handlingar som barnen kan utföra för att bidra till de Globala målen.

SOS Barnbyar

Film om situationen för barn som har förlorat, eller riskerar att förlora, en förälders omsorg. Filmen används för att påverka beslutsfattare och politiker att se möjligheter för samverkan kring de Globala målen.

Spilloteket

En innovationstävling som vänder sig till årskurs 5 och 8. De är med och löser nutidens och framtidens utmaningar och får en god förankring i de Globala målen. Även lärarna involveras. 

Strömstads kommun

Sittbänkar med de Globala målen presenterade på sig. Bänkarna har wifi, ladduttag, värme och belysning som drivs av sina egna solceller. Mötesplats av det enkla slaget.

Sveriges Konsumenter

Det goda livet – konsumtionssatir för en hållbar framtid. En rolig, träffsäker och kanske lite bitsk kampanj för sociala medier. Illustrationerna sammanställs till ett häfte med övningar, samt affischer. 

Sweden Virtual Reality

Inspirera unga talanger inom virtual reality (VR) att delta i tävlingar med temat Globala målen. Skapar även ett digital bibliotek med VR.

Tom Tit’s Experiment Science Center

Puffer sphere - en innovation och installation som möjliggör visualisering av globala frågor. Blir en del av Tom Tit’s permanenta utställning.

UN Women Sverige

Orange Day 25 november – Städer belysta i orange. Färgen orange blir en etablerad symbol för engagemang kring det Globala målet om avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.

Ung Media Sverige

Studiematerial och lärarhandledning som uppmuntrar ungdomar att fördjupa sina kunskaper om de Globala målen och Agenda 2030 genom att själva göra olika typer av medieproduktioner.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />