Kenyas högsta domstol

Domarna i Kenyas högsta domstol. I mitten sitter överdomaren David Maraga.

Foto: The Judiciary of Kenya

Nyhet

Kenyas rättsväsende visar vägen genom unikt beslut

Uppdaterad: 24 oktober 2017

När Kenyas högsta domstol ogiltigförklarade presidentvalet var det en milstolpe för demokratin i Kenya. Sida och Sverige har under många år varit en viktig samarbetspartner till det kenyanska rättsväsendet, som under de senaste åren har ökat sitt oberoende.

Kenyas högsta domstol fattade ett historiskt beslut i september 2017: Att ogiltigförklara presidentvalet som hölls den 8 augusti. Valprocessen, särskilt överföringen av resultat, sägs ha varit kantad av oegentligheter.

Beslutet var såväl oväntat som historiskt unikt, både i Kenya och på den afrikanska kontinenten, och en milstolpe i Kenyas demokratiska utveckling. Kenya har en lång tradition av valfusk och när frågan avgjorts i domstolarna har de för det mesta gått emot oppositionen.

– Betydelsen av högsta domstolens beslut för den kenyanska demokratin kan inte underskattas, även om det är för tidigt att avgöra hur detta kommer att stärka demokratin på längre sikt, säger Anne Ljung, som var programansvarig handläggare på ambassaden i Nairobi mellan 2011 och 2016.

Beslutet kom efter att oppositionsledaren Raila Odinga lämnat in ett överklagande av valresultatet till domstolen.

– Många kenyaner trodde inte sina öron och ögon när de förstod att landets högsta domstol stått emot den sittande regeringens påtryckningar. Att sittande presidenten Uhuru Kenyatta samma dag valde att acceptera domstolens beslut var också ett viktigt steg för demokratin, även om han betonade att han inte alls höll med om beslutet, säger Anders Rönquist, biståndsråd i Kenya under åren 2011-2015.

Målmedvetna reformer av rättsväsendet

Kenya har under det senaste decenniet arbetat målmedvetet för att reformera rättsväsendet, inklusive högsta domstolen. Det var under många år känt för att vara en av de mest korrupta institutionerna i samhället, med domstolar som betraktades som redskap för den politiska eliten. Vanliga medborgares tillgång till rättvisa var kraftigt begränsad. Reformarbetet accelererade efter valet 2007, som följdes av upplopp där över tusen människor dog.

– Det var tydligt att polisen och rättsväsendet tillhörde de mest korrupta institutionerna och att det krävdes nya personer på höga poster. Våldet blev motivationen för kenyanerna att se till att det inte skulle hända igen, säger Camilla Redner, som var programansvarig handläggare på ambassaden i Nairobi mellan 2006 och 2010.

Sida och Sverige har under många år varit en av de största givarna och internationell samarbetspartner till det kenyanska rättsväsendet, bland annat genom stöd till den kenyanska regeringens GJLOS-program som inleddes 2004. Sida har också gett stöd till arbetet med att ta fram en ny, mer demokratisk grundlag. De olika stöden har kanaliserats till såväl staten, civila samhället som genom FN.

För att förankra arbetet bland medborgarna reste folkbildare runt i landet och samlade människor till stormöten för att prata om demokrati och mänskliga rättigheter. Folkbildningskampanjen mötte ett stort engagemang och väckte förhoppningar om ett mer demokratiskt Kenya.

Ny grundlag viktigt steg framåt

Efter att Kenya 2010 antog den nya grundlagen blev det möjligt att utnämna en ny, reformvänlig överdomare och de verkliga rättsreformerna kunde därmed påbörjas. 2011 inledde det kenyanska rättsväsendets ett arbete för att reformera rättsväsendet underifrån, med stöd från Sverige och Tyskland. Alla domare fick bland annat genomgå en integritetsprövning för att säkerställa att de hade en oberoende ställning.

– Arbetet handlade väldigt mycket om människorna. Det går inte att genomföra reformer om människor inte börjar tänka annorlunda. Det första man gjorde var att sätta igång workshops för alla tusentals anställda i rättsväsendet. Där satt domare bredvid enkla kontorsarbetare och gjorde gruppövningar om värderingar, säger Anne Ljung.

Den nya överdomare som tillsattes, Willy Mutunga, hade tidigare jobbat för en människorättsorganisation och hans ledarskap var viktigt för att kunna reformera rättsväsendet. Han hade många motståndare men fick politiskt stöd från bland annat Sverige. Kenyas nuvarande överdomare - David Maraga som var den som ogiltigförklarade valresultatet - tog över 2016 och även han har varit del av reformprocessen.

Sida fortsätter att stödja demokratiseringsarbetet

Fortfarande är framtiden osäker och vägen är lång mot ett helt reformerat rättsväsende. Sedan början av 1990-talet har den demokratiska utvecklingen i Kenya ofta gått två steg framåt och därefter ett steg tillbaka. Det är sagt att ett nytt val ska hållas den 26 oktober. Men huruvida omvalet blir av återstår att se. Oppositionsledaren Raila Odinga har aviserat att han inte kommer att ställa upp, och valkommissionen har skakats av avhopp.

– President Kenyatta har också sagt att han vill genomföra förändringar inom rättsväsendet, och bland annat byta ut de domare som står bakom högsta domstolens beslut, vilket naturligtvis är oroande. Alldeles oavsett vad som sker den närmaste tiden så har Kenya genom högsta domstolens beslut tagit ett stort steg framåt i sin demokratiska utveckling, på ett liknande sätt som när den nya grundlagen antogs 2010, säger Anders Rönquist.

För att demokratin ska fortsätta att fördjupas är det viktigt att stödja landets institutionella reformer i linje med grundlagen, och landets livaktiga civilsamhälle som sätter tryck på statsmakten. Sverige och flera andra givare fortsätter sitt stöd till denna förändrings- och demokratiseringsprocess.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />