Nyhet

Carin Jämtin blir Sidas nya generaldirektör

Uppdaterad: 18 maj 2017

Den 18 maj fattade regeringen beslut om att tillsätta Carin Jämtin som Sidas nya generaldirektör. Carin Jämtin har lång erfarenhet av utvecklingssamarbete och har varit biståndsminister under åren 2003-2006.

Carin Jämtin, född 1964, har lång och gedigen erfarenhet av svenskt utvecklingssamarbete, inte minst i egenskap av biståndsminister 2003-2006 och som biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum.

Carin Jämtin kommer närmast från rollen som riksdagsledamot. Vid regeringens presskonferens framhöll biståndsminister Isabella Lövin det svenska biståndets uppgift att arbeta för de Globala målen för hållbar utveckling och att fortsätta leda ett bistånd i världsklass, en uppgift som Carin Jämtin är väl rustad för.

– Det känns jättestort och jätteroligt, säger den tillträdande generaldirektören på presskonferensen.

Rekryteringsprocessen har pågått sedan Charlotte Petri Gornitzka lämnade tjänsten som generaldirektör efter sommaren 2016 för uppdraget som ordförande i OECD:s biståndskommittée DAC. Sedan den 1 november 2016 har Lennart Båge vikarierat på posten. Han lämnar över till Carin Jämtin den 29 maj 2017.

I och med utnämningen avsäger sig Carin Jämtin sina politiska uppdrag.

Sida har 655 årsarbetskrafter fördelade på huvudkontoret i Stockholm och kontoren i Visby och Härnösand samt på de ambassader där utvecklingssamarbetet genomförs.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />