En äldre man skriver på tavlan, medan en elev står bredvid och tittar på.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

Den pensionerade läraren Ya'akoob undervisar flyktingbarnen i flyktinglägret Azraq i arabiska. "Jag kom själv till Jordanien som flykting från Palestina när jag var ung och vet precis vad barnen går igenom. De har det mycket tufft och jag ser att det finns stora kunskapsbrister."

En ung kille sitter vid en symaskin med ett måttband runt halsen och en tygbit i handen.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

Här lär sig 18-årige Samer att sy i flyktinglägret Zaatari. 

Två flickor i gröngula jackor sitter i en skolbänk, bredvid en medelålders man i vit t-shirt.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

Högstadieläraren Robert Arvidsson har satt sig i bänken hos några av flickorna i lågstadieklassen i Zaatari. Eftersom de har åldern inne får de möjlighet att direkt börja i det jordanska skolsystemet och kan få betyg och examen så småningom.

Ett dussintal elever sitter och står på stolar i ett klassrum. I händerna håller de teckningar av glada och ledsna smileys.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

Eleverna tar sig an uppgiften att måla emojis med liv och lust. I dag har de psykosocial träning på schemat och de har ritat olika emojis för att lära sig att sätta ord på sina känslor och förklara hur de känner och tänker. Många barn lider av svåra upplevelser och trauman från krigets Syrien.

En ung kille i grön och gul jacka sitter framåtlutad på en stol med allvarligt ansiktsuttryck.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

"Jag måste jobba eftersom jag är den enda som har en inkomst, men mina yngre syskon går i skolan" berättar Hossein, 17 år. När det finns jobb på de närliggande gårdarna går han upp klockan fem på morgonen för att skörda tomater, gurka och persikor. "Men jag tycker om att vara på Makani-centret."

En ung tjej med en blommig sjal står utomhus mellan rader av baracker.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

12-åriga Ghazal har börjat i en catch-up-school där barn kan ta igen kunskaper i bland annat arabiska, matematik, engelska. Under de tre år som hon har bott i lägret har hon varit hemma och hjälpt sin mamma med hushållsbestyr och lekt med sina småbröder. Men hon har hela tiden längtat efter skolan.

En porträttbild på en pojke i röd och svart träningsjacka med uppdragen huva.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

"Jag arbetar för att jag vill överleva och för att jag är äldst av mina syskon." Abdulsattar är 12 år men går inte längre i skolan. "Det är så länge sedan som jag gick i skolan så det känns inte som någon idé att gå tillbaka. Jag transporterar olika saker i en skottkärra runtom i lägret och får sju kronor per transport."

En ung kille visar upp en kylväska med ett rör och en liten motor ovanpå.

Fotograf Chris Herwig/Unicef

I Azraq finns ett "Innovation Lab" där ungdomar kan utveckla goda idéer om hur man kan återanvända saker som inte längre används. Här ser vi Ahmed som har byggt en fungerande luftkonditionering.

Nyhet

Syriska flyktingbarn får chans att gå i skolan

Uppdaterad: 13 april 2017

I de jordanska flyktinglägren Za'atari och Azraq bor 115 000 syriska flyktingar, varav över hälften är barn. För att barnen ska kunna fortsätta med skolgången trots att de är på flykt stödjer Sida genom Unicef flera olika utbildningsinsatser i lägren.

I Zaa'tari bor 80 000 flyktingar och hälften av dem är barn, enligt FN:s barnfond Unicef. 29 600 barn är i skolåldern men vart fjärde barn går inte i skolan, och 3 300 barn arbetar på något sätt.

För att husera det växande antalet flyktingar byggdes Azraq för några år sedan, och i dag bor här 35 000 personer varav 20 000 är barn. 12 200 barn är i skolåldern men 1 900 barn är inte inskrivna i skolan och 275 barn arbetar.

Här erbjuds olika typer av utbildning för att kunna ge barnen det stöd som just de behöver. De som har skolåldern inne och de som inte har haft alltför långt avbrott i sin skolgång erbjuds reguljär utbildning. Det finns också en möjlighet att ta igen undervisning i så kallade catch-up schools. Här är eleverna mellan 9 och 12 år och har inte kunnat gå i skolan på högst tre år. Eleverna kan sedan börja i det jordanska skolsystemet när läraren bedömer att de är redo, vilket betyder att de får betyg och kan ta examen vilket ger dem möjlighet till högre studier längre fram.

Ungdomar får möjlighet att lära sig ett yrke

Sida ger ett stöd på 30 miljoner kronor till Unicef speciellt riktat till utbildningsprogram i Jordanien. Genom Sidas icke-öronmärkta stöd till Unicef finns också flera andra möjligheter till utbildning.

För ungdomar finns möjlighet att lära sig ett yrke, till exempel att sy kläder, att laga mobiltelefoner och cyklar samt rörmokeri. Det finns också kurser i engelska och datakunskap. Dessa kunskaper är mycket eftertraktade i lägret eftersom de kan ge människor möjlighet att försörja sig. Många lärare och handledare är själva flyktingar som nu får en möjlighet till inkomst, samtidigt som de lär ut sitt yrke till andra och underhåller sina kunskaper.

En del barn har inte möjlighet att gå i skolan utan måste bidra till familjens försörjning. I många fall är barnkullarna stora och ibland finns bara en vuxen familjemedlem på plats i lägren. Flickor och pojkar i åldrarna 6-18 år är välkomna till "Makani" (ett arabiskt ord som betyder "min plats") som fungerar som en fritidsgård före eller efter skolan eller arbetet, där de kan träffa andra barn och ungdomar och få psykosocialt stöd. De får också läxhjälp, grundläggande undervisning i att läsa och skriva, möjlighet att lära sig vissa yrkeskunskaper, arbeta med film och att delta i sporter som till exempel bordtennis och fotboll.

I Azraq finns också ett "Innovation Lab" kopplat till Makani, där ungdomar kan utveckla goda idéer om hur man kan återanvända saker som inte längre används.

De flesta flyktingar bor inte i läger

Sju av tio flyktingar i Jordanien bor inte i flyktingläger utan har sökt sig till städer där de hyr rum eller lägenheter, ofta av lägre standard. Ett begränsat antal av dessa barn får tillgång till skola och utbildning, ibland i den reguljära jordanska skolan men också i särskilda skolor som etablerats för syriska flyktingar. Det stora antalet människor på flykt har lett till ett högt tryck på samhällstjänster i Jordanien, särskilt vården och skolan. En tredjedel av Jordaniens befolkning på 9,5 miljoner består i dag av flyktingar. Majoriteten är från Syrien men många har även flytt från Irak och Palestina.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />