Gymnasieläraren Saida Charafi, studenten Björn Fondén och utbildningsminister Gustav Fridolin diskuterade hur man kan få unga att engagera sig i de globala målen för hållbar utveckling.

Fotograf Kerstin Widell

Gymnasieläraren Saida Charafi, studenten Björn Fondén och utbildningsminister Gustav Fridolin diskuterade hur man kan få unga att engagera sig i de globala målen för hållbar utveckling.

Bokmässan 2016

Fotograf Ola Lundberg

I Sidas monter på internationella torget fick besökarna prova på att se filmen #madeinbangladesh i VR-glasögon.

Fotograf Susanna Wasielewski Ahlfors

Seminarierna lockade många besökare.

nyhet

En mötesplats för världen – i Göteborg!

Uppdaterad: 29 september 2016

Bokmässan i år gick nog få förbi, den var omdebatterad på flera platser och det var några nya inspel. Ett inspel som inte var nytt, men bjöd på flera spännande programpunkter och drog många mässbesökare var Internationella torget där fokuset på årets tema yttrandefrihet var väl synligt.

- Det var väldigt många besökare i år på Internationella torget, till utställarnas montrar och till scenprogrammen som genomfördes på stora och lilla scenen. Vi hade också många i Sidas monter som ville se VR-filmen Made in Bangladesh, sammanfattar Susanna Wasielewski Ahlfors, projektledare för Internationella torget på Sida.

Internationella Torget är ett nätverk av organisationer, myndigheter och förlag som på olika sätt arbetar med frågor kring global utveckling och mänskliga rättigheter, och som tillsammans ställer ut i H-hallen på Bokmässan varje år. Sida finansierar inte bara arenan, utan är även en av utställarna, med tre seminarier på stora scenen: Medias viktiga roll i konflikt, När tekniken blir ett vapen och inte ett verktyg samt Unga röster för de globala målen.

Bredd av seminarier

Under seminariet Medias viktiga roll i konflikt diskuterades bland annat situationen för journalister i Afghanistan och Irak. Sida stödjer International Media Support (IMS) som i sin tur arbetar i de båda länderna.

- Idag är det allt fler städer och provinser som talibanerna lyckas ta över vilket gör att säkerheten minskar och det blir allt farligare för journalister att verka i landet. Vi jobbar med bl.a. säkerhet och evakuering för de journalister som hamnar på talibaners och IS dödslistor. För kvinnor är utmaningen ännu större, eftersom de även behöver utmana de patriarkala strukturer och starka religiösa makter som råder i landet - ett land som är ett av världens farligaste för kvinnor, berättade Susanna Inkinen från IMS under seminariet.

IMS deltog även i en diskussion om medias viktiga roll tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke nere på Bokmässans Yttrandefrihetsscen, där ministern lyfte biståndets viktiga roll:

- Att stärka civilsamhällesorganisationer och lokala journalister runtom i världen är viktigt, och här bidrar alla skattebetalare genom bistånd.

En annan aspekt av säkerhet och media diskuterades under seminariet När tekniken blir ett vapen och inte ett verktyg.  Där konstaterades att vapen och övervakningsteknik ibland kan utgöra samma hot, om tekniken används för att spåra och förfölja exempelvis människorättsförsvarare, då de kan innebära en fråga om liv och död.

- De största hoten är de som vi inte kan se, sa Alexandrine Pirlot de Corbion, Advocacy Officer på Privacy International och hon berättade bland annat om sms som sänds till smarta telefoner och därmed kan ta över hela telefonen.

Privacy International får stöd av Sida, och samtalet leddes av Sidas yttrandefrihetsexpert på nätet, Marcin de Kaminski.

Unga röster för de globala målen

Om hur man kan få unga att engagera sig, och vad det ger tillbaka talade studenten Björn Fondén, tillsammans med gymnasieläraren Saida Charafi och utbildningsminister Gustav Fridolin. Ministern lyfte fram lärarnas viktiga roll och berättade om UD:s kampanj #Firstgeneration, som ska bredda den folkliga förankringen av FN:s globala mål internationellt och se till att unga är med i det viktiga arbetet.

I Sidas monter kunde besökarna bland annat se filmen #MadeinBangladesh, som tar med tittaren in i en textilfabrik i Dhaka, och visar på resultatet av ett samarbete mellan svenska textilindustrin, SIWI och fabriker för att minska användningen av energi, vatten och kemikalier. Många frågor ställdes av den strida strömmen av besökare, om textilproduktion, Sidas miljöarbete, bistånd och hur man kan göra för att själv börja jobba med bistånd och utvecklingsfrågor.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />