Bangladeshisk kvinna i röd sjal

Träffa Ruma Akther och följ med henne till jobbet i den nya VR-filmen Made in Bangladesh,

Foto: Martin Roeck Hansen/I am production

nyhet

Besök Bangladesh i Borås

Uppdaterad: 15 september 2016

Idag har Sidas nya VR-film MadeinBangladesh premiär i textilstaden, och den globala kommunen, Borås. I filmen får du följa med textilarbetaren Ruma Akther, en av närmare fyra miljoner textilarbetare i Bangladesh, och se hur det ser ut där dina kläder tillverkas.

Ruma flyttade till Dhaka när hon var 14 år och började då arbeta på en textilfabrik. Nu är hon gift, har två barn och ser ljust på framtiden. Bangladesh textilindustri är en viktig inkomstkälla för de fyra miljoner människor som arbetar inom textilindustrin. För att produktionen ska vara hållbar behöver hänsyn tas till både människor och miljö. Fabriken där Ruma är symaskinsoperatör arbetar aktivt med att rena sitt avloppsvatten och har minskat åtgången av giftiga kemikalier. Det är viktigt i en bransch som står för 20 procent av världens vattenföroreningar, och samtidigt har mycket stor betydelse för den ekomiska utvecklingen. Sida samarbetar därför med textilindustrin för att minska farliga utsläpp och negativ miljöpåverkan så att människor kan få tillgång till rent vatten.

En samarbetspartner är Sweden Textile Water Initiative som arbetar för en bättre miljö och minskad vattenförbrukning inom textilindustrin i Bangladesh, Kina, Etiopien, Indien och Turkiet. Projektet finns på 130 fabriker i de fem länderna och vattenanvändningen har minskat med i genomsnitt 8 procent i de medverkande fabrikerna. Även energiförbrukning och kemikalieanvändning har minskat med 11 respektive 6 procent.

– Med filmen vill vi ge ett konkret exempel på vad svenskt bistånd bidrar till för att stödja en hållbar utveckling i fattiga länder. Just det här projektet känns särskilt relevant eftersom det har en direkt koppling till oss som konsumenter. VR-tekniken gör det möjligt att besöka en plats som om man var där på riktigt och vi tror att många svenskar kan vara intresserade av att med egna ögon se hur det ser ut i en fabrik där svenska kläder sys och att möta en av alla de kvinnor som arbetar där, förklarar Anna Cory, projektledare för filmen.

Världspremiär i Borås

Att filmpremiären sker i textilstaden Borås är ingen slump. Dels har kommunen att aktivt arbete med Globala frågor i och med Globala Borås (länk), men staden är också Sveriges textilcentrum, precis som Bangladesh kommit att bli ett textilcentrum i världen. Utöver filmpremiären kan du under Globala Borås ta del av tips på hur en förlänger livslängden på plagg, lämna dina gamla jeans till Re:textilies insamling för forskning och utbildning och möta några textilföretag.

– Syftet med Globala Kommunen, vilket Borås är en del av, är att lyfta globala frågor på den lokala arenan och att visa upp goda praktiska exempel på hur kommunerna arbetar med internationella frågor, sprida kunskap om svenskt bistånd och vad vi alla kan göra för att bidra till den globala utvecklingen, förklarar Sofia Hafdell, kommunikatör på Sida.

Turné över Sverige

Med världspremiär i Borås kommer filmen sedan att resa runt och kunna ses i samtliga Globala Kommuner, under Bok & Bibliotek i Göteborg och på en internationell konferens om urbana frågor, Habitat III i Quito i oktober. Har du inte möjlighet att delta så finns filmen på Youtube.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />