nyhet

Sverige finansierar revision i Moçambique efter frysning av biståndet

Uppdaterad: 5 november 2016

Sverige kommer att finansiera en internationell och oberoende revision som ska visa vad lån på cirka två miljarder dollar - som den förra regeringen tog med hjälp av statsgarantier - använts till. När detta blev känt under våren tog Sida beslut om att frysa budgetstödet till Mocambique.

I april i år blev det känt att två statligt ägda bolag - Proindicus och Mozambique Asset Management (MAM) - tagit lån med hjälp av statsgarantier som inte redovisats. Internationella Valutafonden (IMF) bekräftade att Moçambiques förra regering garanterat lånen på 622 miljoner dollar för ProIndicus respektive 535 miljoner dollar för MAM som tagits från kommersiella banker. Under 2014 blev ett liknande lån på 850 dollar till bolaget EMATUM känt, med ett liknande upplägg. Samtliga lån är med största sannolikhet i strid mot landets budgetlag.

Som konsekvens frös de 14 länderna i budgetstödsgruppen – där Sverige ingår – direkt sina planerade utbetalningar tills vidare. Även IMF ställde in sin utbetalning av ett pågående nödlån och lade sina pågående samarbeten på is. Ett antal grundläggande förutsättningar måste vara på plats i ett samarbetsland för att Sverige ska kunna använda biståndsformen budgetstöd, ett av dem är att landet måste uppvisa en sund makroekonomisk politik. I dagsläget är bedömningen att den principen inte är uppfylld och därför kan inte biståndsformen användas. Sverige har för närvarande ett 1-årigt budgetstödsavtal med Moçambique men utbetalningen för 2016, som var planerad till februari i år, har frysts.

De hemliga lånen har även inneburit en allvarlig förtroendekris. Det krävs omfattande ansträngningar från Mocambiques regering för att kunna återskapa förtroendet hos såväl befolkningen som det internationella samfundet. En internationell och oberoende revision av samtliga lån är ett krav och en utgångspunkt i sammanhanget. Sverige kommer att finansiera revisionen på förfrågan från Moçambiques riksåklagare och IMF. Revisionen kommer att påbörjas inom kort.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />