LGBT- HBTQ - Flashmob - Love is love - i Hanoi, Vietnam

Engagemang kan se ut på många olika sätt. Vietnamesiska ungdomar utför en flash mob under Pride-festivalen Love is love i Hanoi.

Foto: Institute for Studies of Society, Economy and Environment / iSEE

nyhet

Många vill bidra till de Globala målen

Uppdaterad: 30 maj 2016

Appar, kartor, frisbees och ungdomsreportrar– idéerna flödade när Sida efterlyste smarta, roliga, oväntade och traditionella idéer på kommunikationsaktiviteter om Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling. Totalt kom det in 74 ansökningar till ett sammanlagt önskat belopp om drygt 15 miljoner kronor.

Konkurrensen var stenhård och resurserna begränsade. Nio aktörer tog sig slutligen hela vägen och kommer beviljas medel för att genomföra aktiviteter om de Globala målen. Deras ansökningar håller hög kvalitet och kompletterar varandra när det gäller målgrupper, aktiviteter, geografisk spridning och tematiskt fokus.

- Vi fick in många riktigt bra ansökningar, så det var svårt att välja. Men vi är väldigt nöjda med de nio som nu kommer kunna genomföra sina idéer. Det ska bli spännande att följa det genomslag som de får, säger Kerstin Widell, samordnare på Sida.

Bakgrunden till utlysningen är att Sida i år fått extra medel för kommunikation om Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att vi till år 2030 ska utrota fattigdomen, få fredliga samhällen, bekämpa klimatförändringarna, uppnå jämställdhet och ge alla tillgång till god utbildning.

- Förhoppningen är att alla i Sverige ska få kännedom om de 17 målen och engagera sig så att vi tillsammans kan nå dem, säger Kerstin

Nästa ansökningsomgång har nu öppnat och pågor till 1 september. Sista omgången har slutdatum 20 oktober. Liksom tidigare kommer det gå att söka mellan 50 000 och 300 000 kronor från den utökade och återstående potten på 2 250 000 kronor.

-Eftersom aktiviteterna måste genomföras i år så planerar vi att bevilja flest ansökningar 1 september och sedan några få 20 oktober. Förhoppningen är att vi ska få många ansökningar med hög kvalitet, men på det lägre beloppet 50 000 kr, så fler får möjlighet att genomföra sina idéer.

Aktörer som beviljats medel omgång ett

 

Aktör

Aktivitet

Individuell Människohjälp

"Skåne Global" en hållbarhetsnod med myndigheter,   näringsliv och ideell sektor.

Studiefrämjandet Norrbotten

"BeChange - en dokumentär". Koldioxidbanta med klimatterapi

Föreningen för Utveckling och Internationell samarbete

"Agenda 2030 i allas hem" Hemglass delar ut gratis frisbees   med tryck av målen, samt kort info.

Föreningen Emmaus Fredriksdal

"Malmö 12" en app med karta om var och hur man kan   konsumera hållbart i staden.

Sustainable Studio

Vandringsutställning om jämställdhetsnormer, uppdatering med Globala   målen.

Data Act Lab

"Globala mål Barometern", en öppen portal som ger en överblick av hur olika länder ligger till när det gäller de Globala målen.

Växjö kommun

Tillsammans för en hållbar framtid i Växjö. Kommunen och   Linnéuniversitetet involverar medborgare, näringsliv och studenter i   hållerhetsarbetet.

Plan International Sverige

15 unga ambassadörer från hela Sverige, 13-19 år, utbildas om de   Globala målen och informerar andra unga.

Håll Sverige Rent

Hållbart såklart - de Globala målen i skolan. Riktar sig till   förskola, grundskola och gymnasium i hela Sverige.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />