Sida i Almedalen - En person testar Virtual Reality glasögon i Sidas monter.

Fotograf Sida

Under Almedalen 2015 kunde besökarna genom Virtual Reality glasögon få se filmen 8 minuter på flykt.

Fyra träd som planterats av besökare på torget Sverige i världen

Fotograf Sida

I samarbete med Vi-skogen kan du få plantera ett träd på torget i Visby.

Seminarium under Sverige i världen. På bild ses även en långhårig person med hatt och en t-shirt där det står Kvinna till Kvinna.

Fotograf Sida

Seminarierna brukar vara välfyllda, glöm inte att ta en extra titt så att du inte missar något intressant.

Visa vilket mål som är extra viktigt för dig! Fota dig under Almedalsveckan på Sverige i världen-torget med det mål som betyder mest för dig och bli del av en framväxande fotovägg, eller fota dig och sprid i sociala medier. På så sätt bidrar du till berätta för andra om målen som ska skapa en bättre värld för oss alla.

Nyhet

Sida på plats i Almedalen

Uppdaterad: 30 juni 2016

Sida är på plats i Almedalen med mötesplatsen Sverige i världen. Det är mötesplatsen för dig som vill lyssna till intressanta seminarier, ta del av tankeväckande utställningar och lära dig mer om Sveriges roll för utvecklingen i världen. I år sätter vi särskilt fokus på de Globala målen för hållbar utveckling och låter 17 Almedalsprofiler presentera vart och ett av målen under kampanjen #mittmål.

Med över 40 seminarier på fem dagar finns något för alla på Sverige i världentorget i Almedalen. Här diskuteras några av vår tids största utmaningar, som fattigdom, global hälsa, digitalisering, migration, fred, miljö och klimat, Mellanöstern och den nya hållbarhetsagendan. Sida är huvudarrangör tillsammans med över 40 organisationer från det civila samhället.

Sverige i världentorget är mer än en seminariearena. Här kan besökare ta del av utställningar som #childmothers av Plan Sverige och UNFPA, Vi-skogens trädplantering för klimatet och Sveriges enda minfält som arrangeras av FN-förbundet. Eller bara komma in och ta en kaffe och ta en paus ifrån Almedalsstressen i väntan på partiledartalet på politikerscenen precis intill. 

Särskilt fokus på de Globala målen

Sida vill i år särskilt uppmärksamma de Globala målen för hållbar utveckling som världens länder antog i FN i höstas. Därför låter vi 17 kända Almedalsprofiler vara ambassadörer och bidra till att sprida kunskap om målen.

– Vi har bett sjutton olika Almedalsprofiler representera varsitt mål och berätta varför de brinner lite extra för just denna fråga. Sedan hoppas vi att många fler kommer hit under Almedalsveckan och fotar sig på plats med just sitt mål och blir en del av den fotovägg som vi bygger upp på plats, säger Joachim Beijmo, Sidas kommunikationschef.

#mittmål blir en fotoutställning som växer fram både fysiskt och digitalt för att öka kännedomen om de Globala målen och vad vi alla kan bidra med för att nå dem.

– Förra hösten enades världens länder om 17 Globala mål för hållbar utveckling som kommer att göra jorden till en bättre plats att leva på. Just nu sker arbetet med att involvera alla i Sverige, för om målen ska uppnås måste alla vara delaktiga, från regeringar ner till enskilda individer. Sidas uppgift är bland annat att hjälpa till att göra målen kända. Därför är vi bland annat här i Almedalen med vår kampanj #mittmål.

Kampanjen samlas på Sverige i värdens webbplats under samt sprids via sociala medier. Är du på plats i Visby kan du bidra genom att ta en bild med ditt mål och bidra till en fysisk fotovägg som byggs på plats på torget.

Sjutton mål - sjutton ambassadörer

Mål 1 – Ingen fattigdom, Antje Jackelén, ärkebiskop

Mål 2 – Ingen hunger, Hala Mohammed, ordförande Röda Korsets Ungdomsförbund 

Mål 3 - God hälsa och välbefinnande, Sofia Arkelsten, riksdagsledamot

Mål 4 - God utbildning för alla, Pam Fredman, rektor Göteborgs Universitet

Mål 5 - Jämställdhet, Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ

Mål 6 – Rent vatten och sanitet, Mattias Klum,fotograf, filmare, författare

Mål 7 – Hållbar energi för alla, Mattias Goldmann, VD , Fores

Mål 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Mål 9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Henrik Henriksson, VD Scania

Mål 10 – Minskad ojämlikhet, Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen

Mål 11 – Hållbara städer och samhällen, Cecilia Schelin Seidegård, landshövding Gotland

Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion, Ardalan Shekarabi, civilminster

Mål 13 – Bekämpa klimatförändringen, Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Mål 14 – Hav och marina resurser, Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister

Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald, Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet, chef Stockholm Resilience Centre

Mål 16 - Fred och inkluderande samhällen, Anders Kompass, chef för fältverksamheten vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter

Mål 17 - Genomförande och globalt partnerskap, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, Sida


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />