Seminarium under Almedalen med tre paneldeltagare

Fotograf Sida

Seminariet Peace in Syria - Mission impossible? där både Margot Wallström och Staffan de Mistura deltog var välbesökt. 

Överbefälhavare Micael Byden och insatschef Jan Törnqvist håller i en röd kub med det globala målet nummer fem på.

Fotograf Sida

Överbefälhavare Micael Byden och insatschef Jan Törnqvist valde #5, jämställdhet, som sitt mål.

Fotograf Sida

Svenska FN-förbundet var på plats i Almedalen. 

Flera träd som planterats under Almedalsveckan

Fotograf Sida

Även i år kunde besökarna plantera träd för ett bättre klimat. 

En utställningsvägg med bilder på unga mödrar.

Fotograf Sida

Utställningen Child mothers har skapats av Plan och UNFPA och var på plats under hela veckan. 

nyhet

Sverige i världen fullspäckat under Almedalen

Uppdaterad: 12 juli 2016

De globala målen, världsångest och klimatet var i fokus på Sverige i världen-torget under Almedalen. Seminarierna avlöste varandra under veckan med paneldeltagare som Anders Kompass, Staffan de Mistura och Margot Wallström.

Sverige i världen-torget 2016 arrangerades av Sida i samarbete med en rad organisationer från det civila samhället. Under årets Almedalsvecka avklarades närmare 50 seminarier på mötesplatsen om Sveriges roll i världen.

Seminarierna drog stor publik

Seminariet ”Peace in Syria – mission impossible?” var välbesökt med cirka 250 besökare i publiken. Diplomaten Staffan de Mistura och Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltog.

– Vi måste se till att det finns en överenskommelse och att alla är med på tåget, förklarade Wallström. Först då kan fler beslut, till exempel om Sverige ska bidra med mer militärt stöd diskuteras av medlemsstaterna, sa Margot Wallström.

Staffan de Mistura, FN:s sändebud till Syrien, menade att:

– We either make it or break it. Vi går just nu igenom en period där det teoretiskt sett antingen kommer att bära eller brista i Syrien.

Även utfrågningen av Margot Wallström ”Vägen framåt: Sverige och FN” som arrangerades av FN-förbundet drog stor publik. Ytterligare en ansedd och populär gäst var Anders Kompass och de seminarier han medverkade i var fyllda med besökare. Bland annat deltog han i Sidas seminarium ”Vilken nytta gör insatserna för fred i Mellanöstern?” där FN:s roll och utvecklingen i Mellanöstern diskuterades.

Andra välbesökta seminarium var Sidas seminarium om företagens roll att nå de Globala målen, med bland andra Henrik Henriksson, VD för Scania, och Sidas GD Charlotte Petri Gornitzka på scen, samt Folke Bernadotteakademins ”Maktbalans i Mellanöstern – ett samtal om Turkiet”.

Ett populärt nytt koncept

Ett nytt koncept i år anordnades av Föreningen för Utvecklingsfrågor (Fuf) och Omvärlden som kallades Min bikt, #minbikt. Där fick de som har ångest över läget i världen en chans att bikta sig genom att skriva ner ångesten i ett biktbås och sedan renades orden genom en konstnärs tolkning. Det delades upp i tre dagar med tre olika teman: Flykt, Ojämställdhet och Klimatet. Experter på dessa teman fick sedan inta scenen för att bikta sig.

– Jag kommer att be om syndernas förlåtelse, sa Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores, som biktade sig i panelsamtalet om klimatet.

Dogge Doggelito skildrade temat På flykt där en av deltagarna skrivit: "Vad fan är det som är så svårt med att vara lite empatisk?!".  Det var starka känslor, både på lapparna från biktbåset och från deltagarna i kvällarnas bikter. Artisten Mayka fick skildra bikterna kring klimatet och poeten Daniel Boyacioglu fick skildra ojämställdheten.

Torgets utställningar engagerade många

Sidas fokus under veckan var kampanjen #mittmål. Där uppmanades besökare att välja sitt favoritmål bland de sjutton Globala målen för hållbar utveckling.

– Mål 5 Jämställdhet, 10 Minskad ojämlikhet och 16 Fred och inkluderande samhällen hörde till de mest populära. Men många anser att målen är odelbara och att alla behövs lika mycket för att vi ska nå en bättre framtid, vilket är ett viktigt budskap, sa Joachim Beijmo, Kommunikationschef på Sida.

Ytterligare en fotoutställning som mötte besökarna var #childmothers som ställts ut av Plan International och UNFPA. De har tillsammans lanserat initiativet #childmothers för att sätta frågan om väldigt unga mammor på den globala agendan. Tillsammans med fotografen Pieter ten Hoopen har de rest världen över och träffat barnmammor som själva fått berätta sina historier. Fotoutställningen hade Sverige-premiär under Almedalsveckan och visades på Sverige i världen-torget.

Dessutom arrangerade FN-förbundet Sveriges enda minfält där besökare fick testa att gå över ett minfält och röja minor, och Vi-skogen lät kända Almedalsprofiler plantera träd i ett Afrika i miniatyr för att uppmärksamma människor som drabbats av klimatförändringarna på kontinenten.

– Utställningarna lyfter Sverige i världen och är ett sätt att uppmärksamma globala frågor och nå en bred publik. Alla som besökt torget under Almedalsveckan går härifrån och kan något om problem och lösningar kring flickor som föder barn, fred och säkerhet, och klimatförändringarna samt känner till de Globala målen, säger Joachim Beijmo.

Sverige i världen i siffror

300 polaroidbilder togs på besökare med deras favoritmål för kampanjen #mittmål.
50 organisationer var på plats på Sverige i världen-torget.
3 500 personer var på något av seminarierna.
47 seminarium var spridda söndag till torsdag.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />