Nyhet

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka blir ny ordförande för OECD:s Biståndskommitté DAC

Uppdaterad: 8 juli 2016

OECD:s Biståndskommitté (DAC) har idag valt att utse Sidas GD Charlotte Petri Gornitzka till ny ordförande.

 – Jag är mycket glad för utnämningen och för att få fortsätta driva viktiga utvecklingsfrågor i ett av de mest inflytelserika organen för internationellt utvecklingssamarbete. Det är en framgång för Sverige och en spännande utmaning för mig, säger Charlotte Petri Gornitzka. 

Som ordförande i biståndskommittén kommer Charlotte Petri Gornitzka att leda DAC:s möten och representera givarsamfundet i internationella fora såsom FN och i möten med utvecklingsländer och andra utvecklingsaktörer. 

– Vi kan vara stolta över det svenska arbetet inom internationell utveckling, och det förtroende som andra länder visar Sverige och Sida i och med denna utnämning, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Charlotte Petri Gornitzka blir i och med utnämningen den första svensken och den första kvinnan som leder biståndskommittén sedan den grundades för mer än 50 år sedan.  

– Ordförandeskapet är ett heltidsuppdrag vid OECD-sekretariatet i Paris, men exakt hur och när jag växlar över från mitt nuvarande till mitt nya uppdrag är inte klart än, säger Charlotte Petri Gornitzka.

OECD:s biståndskommitté DAC samlar världens främsta givare för att utveckla biståndet och säkerställa dess kvalitet. OECD/DAC genomför regelbundet granskningar av givarnas bistånd och sammanställer statistik över biståndsflöden. 

Totalt representerar kommitténs medlemmar 160 miljarder USD (amerikanska dollar) i årligt internationellt bistånd.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />