nyhet

Givare utreder om stöd till Zambia National Farmers Union använts felaktigt

Uppdaterad: 11 april 2016

Svenska ambassaden i Lusaka påbörjade under hösten 2015 en särskild granskning av Zambia National Farmers Union (ZNFU). Granskningen, som gjordes tillsammans med andra givare, genomfördes av en lokal revisionsbyrå och syftet var att följa upp om biståndsmedel använts för annat än det som är avsikten.

– Resultatet av granskningen stärkte misstankarna om att ZNFU hade använt medel felaktigt, berättar David Wiking som är chef för det svenska biståndet till Zambia. 

I dagarna har givarna beslutat att följa upp den särskilda granskningen med en ny fördjupad revision, denna gång av en internationell revisionsbyrå. Den fördjupade revisionen ska styrka eller avfärda misstankarna och ge underlag för givarna att avgöra hur man ska agera. Den nya revisionen beräknas vara klar under juni.

– Till dess att utredningen är färdig har Sverige, liksom övriga givare, ställt in alla ytterligare betalningar till ZNFU samt krävt att verksamheten begränsas till ett minimum, säger David Wiking.

Indikationer på möjlig felanvändning av medel dök upp under andra halvan av 2015 i samband med en revision. Under hösten 2015 nåddes givarna också av misstankar från en så kallad visselblåsare.

Sverige och Finland ger sedan flera år tillbaka kärnstöd till ZNFU i syfte att bistå småbönder i Zambia att öka sin produktion och sina möjligheter att sälja vad de producerar.

Ärendet utreds också av en zambisk myndighet, Drug Enforcement Commission.  


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />