En man och Lina Chawaf sitter i radiostudion med hörlurar på och en microfon i förgrunden.

Exilradiostationen Rozana sänder från en studio i Paris.

Foto: Radio Rozana

nyhet

Radiostation i exil ger röst åt Syriens folk

Uppdaterad: 24 mars 2015

Syrien är en av de farligaste platserna i världen för journalister och det blir allt svårare att rapportera inifrån landet. Med hjälp av 70 medborgarjournalister från olika delar av Syrien ger den Sidastödda radiostationen Rozana civilbefolkningen en oberoende röst.

Det som för ett par år sedan var ett svårt land att rapportera från har nu nästan blivit omöjligt för både syriska och utländska journalister. En allt större del av territoriet har tagits över av beväpnade grupper med en lika auktoritär syn på yttrandefrihet som den gamla Assadregimen. Många inhemska journalister har fängslats, dödats eller tvingats lämna landet.

En av de journalister som tvingats fly efter att hon och hennes familj hotats till livet är Lina Chawaf. För två år sedan var hon med och startade radiostationen Rozana, en syrisk exilradiostation som får stöd av bland andra Sida. Rozana sänder från Paris och Turkiet, nära gränsen till Syrien.

Civilbefolkningens röst

Med hjälp av 70 medborgarjournalister som rapporterar inifrån Syrien skildrar de framför allt civilbefolkningens svåra situation: Inbördeskriget har minskat medellivslängden med 20 år, skapat den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och FN talar om att landets utveckling har vridits tillbaka med 40 år.

– Vi vill vara civilbefolkningens röst. Vi berättar hur en familj förlorar ett barn, hur ett barn förlorar en förälder, ibland handlar det om det frivilliga civilförsvaret som hjälper befolkningen under bombningar. Nyligen hade vi en berättelse om en liten flicka vars skola förstördes och hur hon led eftersom hon inte hade hunnit lära sig hela alfabetet, berättar Lina Chawaf vid ett besök på Sida i Stockholm

Kanalen bistår dessutom lyssnarna med praktiska överlevnadsråd – hur kan de få belysning när det saknas elektricitet, hur kan de hålla barnen varma och mätta när de knappt har några pengar? Sändningarna sker via internet, satellit och tidigare även via FM-bandet. Förra månaden nådde enbart nätsändningarna 75 000 lyssnare.

Propaganda från båda håll

Lina Chawaf säger att befolkningen är trött på den propaganda som inte bara används av Assadregimen utan även av oppositionen.

– Oppositionen svarar på regimens propaganda med sin egen propaganda. Om 100 personer dödas i en massaker säger de att det var 500 vilket skadar deras trovärdighet hos både lyssnare och internationella medier.

De flesta av Rozanas medborgarjournalister är väldigt unga – enligt Lina Chawaf är det främst de som vågar utsätta sig för de stora risker som arbetet medför. De arbetar under fingerade namn och deltar varannan månad i utbildningar som Rozana håller vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Där lär de sig det journalistiska hantverket, får säkerhetsutbildning och psykologiskt stöd.

Lina Chawaf påpekar att det inte är lätt att rapportera neutralt vid en så här extrem situation. Hon beskriver Rozana som en möjlighet för syrier att se vad yttrandefrihet och demokrati innebär i praktiken.

– Vi har alla levt under ett auktoritärt system i 40 år och vi har ingen känsla för demokrati och lagarbete. Om vi till exempel intervjuar någon från regimen blir oppositionen upprörd. Men då säger jag att ”ville ni inte ha yttrandefrihet? Det är det här som är yttrandefrihet.” Även i vårt team på radion får vi hantera det här problemet. Vi gör vårt bästa för att lyssna på varandra och skapa en liten demokrati, men det är inte lätt.

Stöd att stärka civilsamhället  

Radio Rozana finansieras av flera utländska givare, bland annat Sida genom organisationen International Media Support.

– Tillgång till balanserad och mångsidig information om situationen är en förutsättning för att människor ska kunna fatta egna beslut om hur de vill agera. Vi stödjer även gräsrotsorganisationer i Syrien som tar de första stegen för att bygga ett ledarskap underifrån, något som många syrier saknar erfarenhet av. Den dag det finns en politisk överenskommelse i landet krävs att det också finns grundläggande beredskap i civilsamhället för att freden ska hålla, säger Malin Stawe, samordnare för Syrienarbetsgruppen på Sida.

Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />