En flicka syns i profil, hon hänger vimplar i ett träd med avhuggna grenar. I bakgrunden kvinnor på vita plaststolar under tältdukstak.

Fotograf Johan Lundahl, MSB

Ebola tvingade invånarna i de drabbade länderna att leva i sällskap med döden. På ett träd på ebolacentret MOD1 i Monrovia sattes vimplar för patienterna; färgglada för överlevarna och svarta för dem som dött.

Svartvit bild. En äldre man hänger på sin arm som vilar på fönsterkarmen. Fönstret har en trälucka, Bilden är tagen utifrån. På väggen bredvid fönstret hänger en affisch som informerar om hur man skyddar sig mot ebola.

Fotograf Johan Lundahl, MSB

En av de viktigaste strategierna för att övervinna ebola var att nå ut brett med kunskap och information om smittan.

Svartvit bild. Fem pojkar spelar fotboll. En av dem står på händer.

Fotograf Johan Lundahl, MSB

Livet fortsätter som vanligt på fotbollsstadium i Greenville. Ungdomars situation är ett av de områden som nu måste prioriteras. Unga måste komma i arbete och skolorna måste öppna.

En läkare i gummistövlar står i en liten plastbalja fylld med klorin. En annan läkare med skyddskläder och rygg mot kamera tittar på den första läkaren. Tältduk i förgrunden med USAID:s logo.

Fotograf Johan Lundahl, MSB

Med Sidas finansiering kunde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skicka runt 90 personer till Liberia och Sierra Leone för att arbeta med sjukvård, logistik och utbildning under ebola-epidemin. För dem blev klorbad snabbt vardag.

nyhet

Liberia förklaras ebolafritt

Uppdaterad: 9 maj 2015

Efter mer än ett års kamp mot ebola, förklaras Liberia nu fritt från smittan. Lättnaden är stor i ett land som levt i konstant rädsla. Nu väntar en period av grundlig återuppbyggnad, berättar Sidas chef för utvecklingssamarbetet i Liberia, Ewa Nunes Sörenson som har arbetat i Liberia under epidemin.

Sällan har gårdagens nyhet haft det så gott av att vara just gårdagens, som idag, lördagen den 9 maj 2015. Ebola, sjukdomen som tagit nästan tiotusen människors liv i de tre länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea, är så gott som utrotad och farsoten är inte längre på var mans läppar.

– Naturligtvis finns sjukdomen i bakhuvudet hela tiden, säger Ewa Nunes Sörenson, Sidas chef för utvecklingssamarbetet i Liberia. Men människor är trötta på ebola. Det är inte längre något som präglar vardagslivet. Ebola är gårdagens nyhet. Idag är människor stolta.

Helt säker på att sjukdomen är totalt bekämpad kan ingen vara. Under de senaste dagarna har sju fall konstaterats i Guinea och sju fall i Sierra Leone. Gränserna mellan länderna är porösa och det finns risk att smittan sprider sig till Liberia. De liberianska myndigheterna är försiktiga i sitt segertåg. Men förhoppningen är att landet klarar inkubationstiden på 21 plus 21 dagar. President Ellen Johnson-Sirleaf har kallat dagen A mighty day, "En stor dag".

– Stämningen är god. Alla håller tummarna, säger Ewa Nunes Sörenson.

Sverige var ett av de första länderna att sända hjälp när sjukdomen bröt ut våren 2014. Tillsammans med hjälp från världssamfundet och nationella myndigheter, har Sverige därmed bidragit till den framgångsrika utrotningen. Mängden av insatser, liksom koordinationen, är några av skälen till smittan har kunnat stoppas, menar Ewa Nunes Sörensen.

– Många människor har gjort rätt saker tillsammans, samtidigt, konstaterar hon. Och Sverige har gjort en enorm insats. Det har varit ett extremt hårt arbete.

Samtidigt som lättnad och glädje nu sakta breder ut sig i Liberia, träder landet in i en återuppbyggnadsfas. Medan Sida och några organisationer, som till exempel Rädda Barnen och Unicef, finns kvar, så har andra, exempelvis UNDAF (FN:s ramverk för utvecklingssamarbete) lämnat landet.

Psykiskt tryck har lättat

Sida arbetar nu med att dra upp riktlinjer för kommande insatser. Det förslag som finns ska revideras och myndigheten ska titta på vilka av de drabbade sektorerna som ska få stöd.

– Till det viktigaste hör att se till att människor får jobb och att tillväxten i landet kommer igång, säger Ewa Sörenson. Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas. Demokratin måste stärkas och landet måste få stabilitet. Det innefattar också jämställdhet.

Vid sidan av arbetslöshet och tillväxt är vård och skola områden där det råder stora brister. Då alla resurser fick koncentreras till vissa områden, exempelvis huvudstaden Monrovia, under epidemin, blev det stor brist på vård och samhällsservice på landsbygden. Vården klappade, med Ewa Nunes Sörensons ord, "ihop totalt".

– Det var en chock att se hur skör primärvården i landet var, säger hon.

Ebola tog också resurser från exempelvis malariavård, liksom vaccin, olycksfalls- och mödravård. Detta ska nu repareras.

– En decentralisering är nödvändig och de områden som blivit eftersatta ska få resurser, säger Ewa Nunes Sörenson.

Att skolorna fick hålla stängt i fem månader har skapat väldiga luckor i barnens skolgång. Att få ordning på utbildningen och öppna skolorna är en prioriterad åtgärd. Vidare måste livsmedelssituationen säkras. Under epidemin övergav lantbrukare som insjuknat sina marker för att flytta till städerna och få vård. Odlingar övergavs.

– Odlarna måste få möjlighet att flytta tillbaka till sina fält, säger Ewa Nunes Sörenson och tillägger att de insatser Sida planerar inte får utesluta annat arbete.
– Vi får inte upphöra med det långsiktiga biståndet, säger hon.

Det blir en glädjens dag idag. Ewa Nunes Sörenson kommer själv att fira. Hon ska gå ut och äta med några vänner.

– Även om vi ligger lågt, skålar vi såklart, säger hon. Vi ska känna stämningen. Det har varit ett psykiskt tryck på alla. Alla inklusive jag själv har varit otroligt rädda.

En tid av skräck förhoppningsvis förbi. Hårt arbete, pengar och uppoffringar av många parter har gjort dagen i Liberia idag till A mighty day.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />