En sköterska tar blodprov på en annan kvinna för att kontrollera diabetes, i Nairobi, Kenya.

APHRC har med sin forskning konstaterat att 80 procent av människor med diabetes och högt blodtryck i slumområden är omedvetna om sitt tillstånd. Nairobis kommunfullmäktige har därför inrättat tio mottagningar för diagnostisering och behandling  i fattiga stadsdelar i närheten av Nairobi.

Foto: Shylee Mbuchucha, APHRC

Nyhet

Prestigefullt pris till forskning om befolkning och hälsa

Uppdaterad: 26 juni 2015

Den Sidastödda organisationen APHRC,  The African Population and Health Research Center, tar idag den 26 juni emot UN Population Award . Priset inrättades av FN: s generalförsamling 1981 för att belöna utomordentliga insatser på de viktiga områdena för utveckling; befolkning och hälsa. 

APHRC  är en ledande forskningsinstitution som spänner över hela den afrikanska kontinenten. De tilldelas idag UN Population Award för sitt arbete med högkvalitativ forskning om befolkning, hälsa, utbildning, urbanisering och tillhörande utvecklingsfrågor. De har sitt huvudkontor i Nairobi, Kenya och blev en självständig internationell forskningsinstitution 2001. APHRC arbetar med opinionsbildning för att engagera beslutsfattare och andra viktiga aktörer för att den vägen uppnå mätbara politiska förändringar och säkerställa att beslutsfattandet baseras på evidensbaserad fakta. APHRC har i tio års tid bidragit till utvecklingen genom att konsekvent generera och leverera relevanta vetenskapliga underlag för politiken och förslag på åtgärder som gagnar befolkningen, deras hälsa och utbildning.

Tidigare pristagare av UN Population Award, som delas ut av FN-organet Unfpa , har bland andra varit framstående demografer, organisationer som bedriver familjeplanering, forskare, beslutsfattare, gräsrotsorganisationer, utvecklingsorgan och nationella ledare från hela världen.

Sida ger ett basstöd till APHRC sedan 2012 och finansierar ett särskilt program, konsortiet för Advanced Research Training i Afrika (CARTA). Det är ett syd-syd-partnerskap som gemensamt leds av APHRC och University of the Witwatersrand i Sydafrika. Den totala finansieringen för perioden 2012-2015 uppgår till 48,2 MSEK. Sidas stöd motiveras av att de områden där APHRC bedriver forskning är av stor betydelse för en hållbar utveckling, har ett tvärvetenskapligt angreppssätt och innehåller en viktig kapacitetsstärkande komponent. De områden som omfattas är: i) Åldrande och utveckling; ii) Utbildning; iii) Hälsoutmaningar och system; iv) populationsdynamik och reproduktiv hälsa, och v) Urbanisering och välbefinnande.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />