Elections in Zambia

Valfunktionärer räknar rösterna efter presidentvalet i Zambia i januari 2015.

Foto: Eva Atterlöv Frisell

Nyhet

Svenskt bistånd bidrog till ett demokratiskt val i Zambia

Uppdaterad: 28 januari 2015

Presidentvalet i Zambia den 20 januari bedöms ha gått demokratiskt till med få incidenter. Sverige bidrog med valobservatörer och drygt 4,9 miljoner kronor som användes till att utbilda valförrättare och funktionärer.

Zambierna gick till valurnorna den 20 januari för att välja en ny president efter Michael Satas död i oktober förra året. Valdeltagandet blev historiskt lågt, endast 32 procent av väljarna deltog i valet. Rösträkningen pågick i fyra dagar innan valkommissionen kunde tillkännage en mycket knapp seger för det sittande regeringspartiet Patriotic Fronts (PF) kandidat Edgar Lungu över huvudmotståndaren Hakainde Hichilema från oppositionspartiet UNPD.

-          Från den svenska ambassadens sida bedömer vi att valen var demokratiska och väl genomförda. Valkommissionen har agerat professionellt och till synes oberoende från de politiska partierna, säger David Wiking, tillförordnad biståndschef vid svenska ambassaden i Zambia.

Sverige bidrog till kommissionens arbete med drygt 4,9 miljoner kronor genom en FN-fond som bland annat användes för att utbilda valförrättare och funktionärer. Ambassadens personal deltog i EU:s valobservationsdelegation som sammanlagt besökte 155 av Zambias drygt 6000 vallokaler. Inga allvarliga incidenter rapporterades och valobservatörerna var genomgående imponerade av valets organisering och uppträdandet från både valkommissionen och partiernas funktionärer.

 Zambia har en för Afrika lång tradition av relativt demokratiska val. Om landet – vilket det mesta nu tyder på – återigen har lyckas med ett fredligt maktskifte ökar det möjligheterna att ta itu med landets många problem, som till exempel den utbredda fattigdomen, korruptionen, låg produktivitet och brist på sysselsättning. Vid sitt installationstal till nationen betonade den nya presidenten Edgar Lungu fattigdomsbekämpning som en huvudfråga för sitt ledarskap framöver. 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />