nyhet

Sverige stödjer insats till jordbävningsdrabbade Nepal

Uppdaterad: 28 april 2015

Nepal har drabbats hårt av den jordbävning som inträffade på lördagen och tog många tusentals människors liv. Sverige har genom Sida beviljat MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, ett stöd på 13 miljoner kronor för insatser i området.

Lördagens jordbävning i Nepal har orsakat en enorm förödelse. Tusentals människor har omkommit, än fler har skadats och förlorat sina hem och anhöriga. Skadorna på byggnader och infrastruktur är omfattande.

Kort efter jordbävningen vädjade Nepals regering om internationell hjälp för att klara av de stora insatser som nu behövs för att lokalisera och ta hand om skadade och döda.

Sverige har genom Sida beviljat MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, ett stöd på 13 miljoner kronor för sök- och räddningsinsatser i landet. Stödet ges genom det särskilda systemet Rapid Response Mechanism (RRM), genom vilket Sida snabbt kan agera och godkänna stöd, ofta inom 24 timmar, för att hjälpen snabbt ska kunna vara på plats vid akuta situationer som exempelvis jordbävningar.

- Läget är mycket allvarligt och som dessvärre förvärras på grund av efterskalv. Nu behövs snabba insatser för att hjälpa de drabbade i Nepal, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

Sida följer situationen i Nepal noga och har god beredskap för att bevilja fler av Sidas partner-organisationer stöd.

Sverige ger också genom Sida ett årligt stöd till FN:s snabbinsatsstyrka UNDAC som undersöker skador och koordinerar stöd vid den här typen av akuta situationer.

MSB:s insatser kan följas på deras webbplats


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />