Fyra personer sitter på höga stolar i en panel på scenen, kvinnan närmast kameran pratar och de andra tre lyssnar. Gul bakgrund med logon för Development Talks.

Patricia Munabi Babiiha, Forum for Women in Democracy,  Bisi Adeleye-Fayemi, African Women’s Development Fund,  Anders Rönquist, Sida och Molly Melching, Tostan, diskuterar feminism och kvinnors rättigheter.

Foto: Sida

development talks

Feministisk utrikespolitik ger Sida en större verktygslåda

Uppdaterad: 30 april 2015

Sveriges regering har lanserat en feministisk utrikespolitik som ska prioritera kvinnors rättigheter och representation. Hur påverkar den Sidas jämställdhetsarbete i Afrika?

I slutet av april höll Sida ett välbesökt Development Talk under rubriken "Vad betyder Sveriges feministiska utrikespolitik för Afrika?" Där deltog bland annat Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, som förklarade syftet.

– Feministisk utrikespolitik är ett extremt användbart kommunikationsverktyg. När statsministern reser runt i världen som ledare för en feministisk regering gör det intryck. Men det är också en utmaning eftersom Sverige kommer att ställas till svars. Vi måste både upprätthålla de framsteg vi har gjort och gå framåt.

Inom det svenska utvecklingssamarbetet har det feministiska perspektivet länge varit en ledstjärna. Men enligt Anders Rönquist, chef för Sidas utvecklingssamarbete med Kenya, ger den feministiska utrikespolitiken hans arbete en skjuts framåt. Han nämner bland annat hur Sveriges ambassadör i Kenya, Johan Borgstam, tillsammans med tre andra män från det kenyanska näringslivet och FN nyligen skrev en uppmärksammad debattartikel till stöd för kvinnors rättigheter inom ramen för kampanjen #HeForShe.

– Vi har arbetat med detta i 20 år inom utvecklingssamarbetet, men nu får vi ökat stöd från politiken vilket betyder att verktygslådan blir större.

Banbrytande dokument från 1995

För 20 år sedan hölls FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing. Där antogs Pekingplattformen som sedan dess har setts som ett banbrytande och grundläggande dokument för arbetet för kvinnors rättigheter. Många trodde att plattformen skulle revolutionera jämställdhetsarbetet, men enligt paneldeltagarna blev så inte fallet.

Bisi Adeleye-Fayemi, som har varit med och grundat både African Women's Development Fund och African Feminist Forum, anser att feminism är ett viktigt signalord för att driva på utvecklingen.

– Jag är glad att den svenska regeringen vill använda "f-ordet" för att hantera de här frågorna och inte bara pratar om jämställdhetsintegrering och andra ord som alla känner sig bekväma med.

Sedan konferensen i Beijing har afrikanska kvinnor fått många rättigheter på pappret, både på regional och nationell nivå. Den politiska representationen har dessutom ökat.

– Men den dåliga nyheten är att det saknas politisk vilja att ge kvinnor de rättigheter som står inskrivna i alla dessa dokument. Många nätverk och organisationer som jobbar med kvinnors rättigheter är dessutom bara en skugga av vad de en gång var eftersom de saknar resurser. Efter Pekingkonferensen var det många progressiva krafter som verkade ha prickat av kvinnors rättigheter från sina dagordningar, säger Bisi Adeleye-Fayemi.

Hon efterlyser ökat stöd till feministiska nätverk.

Viktigt att välja sina ord

Kan en feministisk utrikespolitik vara ett stöd i arbetet för att förbättra kvinnors rättigheter och representation i Afrika söder om Sahara? Patricia Munabi Babiiha, chef för Forum for Women in Democracy, påpekar att en feministisk strategi i fält kan skapa problem.

– Vi arbetar i väldigt konservativa samhällen där ordet feminism kan stänga många dörrar. Genom att välja våra ord noga har vi lyckats bryta ner hinder. När vi försöker nå ut till traditionella och religiösa ledare måste vi vara försiktiga.

Bisi Adeleye-Fayemi säger att det är viktigt att inte blanda ihop de övergripande ramverk som används med de strategier som används i lokalsamhällen.

– Men en anledning till att vi inte gör framsteg är att vi har arbetat med symptom och inte de bakomliggande orsakerna. På samma sätt som du inte kan ta en dusch utan att bli blöt, måste vi använda feministiska verktyg.

Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />